Budi dio naše mreže
Izbornik

Osigurano 150.000 maslinovih grančica za Cvjetnicu u zagrebačkim župama

Zagreb (IKA)

U višednevnoj akciji prikupljanja maslinovih grančica za ovogodišnji korizmeni pothvat "Maslinove grančice nade" sudjelovali su zaposlenici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i volonteri dvaju župih caritasa: Župe Sveta Tri Kralja, Karlovac - Banija i Župe Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici te bogoslovi pete godine Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, objavio je Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

Za podjelu na Cvjetnicu u osamdesetak župa Zagrebačke nadbiskupije pripremljeno je više od 150.000 maslinovih grančica.

Maslinove grančice prikupljane su tjedan dana prije Cvjetnice u Istri i na otoku Krku, a zatim su rezane i pakirane za preuzimanje u Caritasovu skladištu u Rakitju.

Budući da je ove godine rezidba u maslinicima istarske tvrtke Agrolaguna d.d. planirana za kasnije, zahvaljujući zauzetosti njezina zaposlenika Tedija Starića, Caritas je grančice prikupio u masliniku tvrtke Orna d.o.o. u Zambratiji, koja proizvodi svjetski poznato ulje “Mate”. Prikupljanje maslinovih grančica velikodušno je dopustila vlasnica Aleksandra Vekić, prisjećajući se da je njezin otac Mate prije 30 godina taj maslinik otkupio od Crkve.

Na otoku Krku u donaciji grančica velikodušno su sudjelovali vlasnici maslinika iz župa koje je na uključivanje u korizmeni pothvat “Maslinove grančice nade” potaknuo Caritas Biskupije Krk.

Zagrebački Caritas zahvaljuje volonterima spomenutih župnih caritasa, bogoslovima, darovateljima grančica, volonterima iz Župe bl. Alojzija Stepinca, Bestovje-Novaki-Rakitje te grupi korisnika Prihvatilišta za beskućnike u Sesvetskom Kraljevcu, koji su pomogli u rezanju grančica prije isporuke župama. Njihov vrijedan doprinos ovogodišnjem korizmenom pothvatu “Maslinove grančice nade” omogućit će prikupljanje dobrovoljnih priloga od kojih je dio namijenjen župnim caritasima Zagrebačke nadbiskupije a drugim dijelom će nadbiskupijski Caritas svojim korisnicima – potrebitim obiteljima i samcima – pomoći u nabavi ogrjeva za predstojeću zimu.