Budi dio naše mreže
Izbornik

Osijek: Molitveni susret trećega ciklusa „Lectio divina“

Osijek (IKA)

U pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku u četvrtak 3. studenoga, u organizaciji Instituta za novu evangelizaciju „Sveti Ivan Pavao II.“, održan je četvrti molitveno-biblijski susret unutar novoga ciklusa „Lectio divina“.

Susret je započeo zajedničkom molitvom koju je predvodio vlč. dr. Davor Vuković. Tehnička podrška, koju je osigurala Anamarija Buzgo, susret se mogao pratiti i na daljinu preko video veze na YouTube kanalu „Duhos Osijek“. Za temu susreta je odabran ulomak iz Ivanova evanđelja koji donosi izvještaj o obećanju uskrsnuća i o Isusu kao kruhu vječnoga života (usp. Iv 6, 37-58). Tekst je odabran u svjetlu proslave Dušnog dana, odnosno Spomena svih vjernih mrtvih, s ciljem da produbi biblijsko-kršćanski pogled na temu smrti i života. Prvi korak je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković je istaknuo da je smrt najveća neprijateljica čovjeka, koja je do Isusove objave, s vrhuncem u smrti i uskrsnuću, predstavljala nepremostivu prepreku za čovjeka i za njegovu težnju za besmrtnošću i vječnim životom. No, nakon Isusove smrti i slavnog uskrsnuća, smrt gubi na svojoj destruktivnoj snazi te od definitivnog prestanka ljudskog postojanja, postaje prijelaz u vječni život za one koji u Krista vjeruju. To je Isus obećao još za svoga zemaljskog života: „Tko god vidi Sina i vjeruje u njega, ima život vječni i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan“. Vjera postaje most i snaga koja čovjeka vjernika uranja u Kristovo otajstvo i otvara mu obzore uskrsnuća i vječnoga života, naglasio je dr. Vuković.

Vjera se, pak, hrani Božjom riječju, ali i uzimanjem Kristovog tijela, kruha života. Isus kaže: „Ja sam kruh života, kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje – za život svijeta“, istaknuo je dr. Vuković.  Isus Krist dolazi s neba i vraća se u nebo, u potpuno zajedništvo s Ocem, i oni koji pristaju uz njega po vjeri i po sudjelovanju u gozbi njegovog tijela, tj. po euharistiji, dobit će taj nebeski život koji je u njemu. Za one koji vjeruju, euharistija je kvasac uskrsnuća, istaknuo je vlč. Vuković, i sve sudionike pozvao na redovitu gozbu na stolu riječi Božje i na stolu euharistije, po kojima već sad imamo predokus nebeske gozbe i slave uskrsnuća.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju. Susret je završen zajedničkom molitvom. Na koncu susreta, vlč. Vuković je sudionicima darovao knjigu pod nazivom „Urbani monah. Lectio divina u svakodnevici“. Knjiga je djelo katoličkog vjernika laika Dinka Klasana, nastala nakon autorovog osobnog korjenitog obraćenja i uranjanja u Božju riječ i Sveto pismo. Sljedeći susret Lectio divina predviđen je za četvrtak 17. studenoga u 19.30 u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku. Snimka susreta dostupna je na poveznici.