Budi dio naše mreže
Izbornik

Osijek: Zajednica „Vjera i svjetlo“ sudjelovala na misi u Župi Uzvišenja Svetog Križa

Osijek (IKA)

Zajednica „Vjera i svjetlo“ sudjelovala je u nedjelju, 25. veljače 2024. na misnom slavlju u župnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Osijeku.

Zajednica se u župi redovito okuplja zadnje nedjelje u mjesecu. Misi je prethodila pobožnost križnog puta koju je predvodila molitvena skupina župljana „Zajednica sv. Josipa“ sa župnim vikarom Vladimirom Sabom, a pjevanjem su ih pratili župljani uz vodstvo Danice Andrašević.

Uvodeći u misu, župnik Ivan Jurić je posebice pozdravio članove Zajednice kazavši kako su osobe s teškoćama u razvoju i osobe s intelektualnim teškoćama najbliže Bogu. Rekao je da se od njih može puno (na)učiti i oni su, skupa sa svojim obiteljima, bliski Isusu u patnji i trpljenju, a župnoj zajednici su blagoslov i radost.

Župnik Jurić je u propovijedi naglasio važnost slušanja Boga (Božje riječi) i savjesti pripominjući kako je često teško slušati, ali to je jedini smisleni put u životnoj stvarnosti. Razložio je da je slušanje put vjernosti Bogu kao što je to bila Abrahamova poslušnost, o čemu je bilo govora u prvom čitanju.

Ukazao je na problem današnjice. „Jedva druge čujemo jer ne slušamo ili čujemo samo sebe; nemamo vremena za slušanje, odveć govorimo; ne slušamo bližnje, suprug ne čuje suprugu, žena ne čuje muža; djeca ne slušaju…, a to, naravno, nije dobro“, kazao je te dodao da valja „slušati Boga i bližnjega svoga“.

Na misnom slavlju pjevao je zbor mladih, uz vodstvo Gabrijele Šimić, gitarsku pratnju Ive Matišić i orguljsku Biljane Grašić. Na kraju su članovi zbora otpjevali pjesmu „Isus je predivan“ koju su, izašavši pred oltar, pokretima pratili članovi „Vjere i svjetla“, a predvodila ih je Marija Glavaš.

Prije mise, članovi Zajednice održali su mjesečni susret u župnoj dvorani, a tematsko razmatranje približilo im je Isusov ozdravljujući susret s paraliziranim čovjekom uz pouku da se u vjeri živi s Isusom čija se ljubav ogleda u bližnjemu koji pomaže, podržava, osnažuje, sluša i tu je za potrebite. Biti tu za drugoga! Ove godine Zajednica „Vjera i svjetlo“ slavi 25 godina postojanja, od kojih 18 djeluje u retfalačkoj župi.