Budi dio naše mreže
Izbornik

Osječka župa s vatrogascima DVD-a Retfala proslavila sv. Florijana

Osijek (IKA)

U osječkoj Župi Uzvišenja Svetoga Križa na Retfali svečanom euharistijom koju je predslavio župnik Ivica Martić župljani su s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom „Retfala“, u utorak 4. svibnja, proslavili blagdan nebeskog zaštitnika vatrogasaca i zaštitnika vjernika od požara sv. Florijana.

Slavlje je otvoreno procesijom vatrogasaca u svečanim odorama koju je predvodio stjegonoša Zvonko Petrov.

Prije večernje mise, vatrogasci su molili krunicu i sudjelovali u pobožnosti sv. Antunu koju je predmolio bogoslov Antun Nikolić. Uvodeći u slavlje, vlč. Martić podsjetio na životopis Florijana (250. – 304.), rimskoga časnika u vrijeme progonitelja kršćana cara Dioklecijana koji je odbio prinijeti žrtvu poganskim bogovima i „nije želio progoniti kršćane i zbog kršćanske vjere, slušajući zapovijed srca i ljubavi u Kristu“. Florijan je progonjen i mučenički pogubljen 4. svibnja 304. te je prvi austrijski mučenik i svetac, „vojnik vatre“ čije je štovanje rašireno u Hrvatskoj i Osijeku gdje na području župe, ispred zgrade DVD-a Retfala, stoji kip sv. Florijana kojemu se vatrogasci kao zaštitniku utječu 131 godinu – od početka djelovanja.

U propovijedi je Martić istaknuo da „Isus s lakoćom prima Očeve zapovijedi i ostavlja mir, drukčiji mir od ovoga svijeta očitovan kroz intenzivno zajedništvo s Bogom i prepoznaju ga samo oni koji ga traže“. „Zapovijed Kristova ima sigurnost u koju se drugi mogu osloniti. Današnji svijet govori o novoj logici bez Božjih zapovijedi. Potrebna je i važna hrabrost pojedinaca za ohrabrenje drugima i život u zajedništvu s Bogom. Na današnji Dan vatrogasaca pred nama je uzor svečeve hrabrosti, sv. Florijan koji je hrabrio mnoge mladiće i djevojke, izložio svoj život za druge i do kraja ostao vjeran Kristu. Molimo njegov zagovor da budemo i mi znak kršćanske hrabrosti i ljubavi! Molimo za hrabrost, da bismo mogli druge ohrabrivati“, kazao je propovjednik.

Liturgijsko pjevanje predvodila je Danica Andrašević.

Na kraju mise vlč. Martić blagoslovio je sabrane slavljenike i čestitao vatrogascima njihov dan uz zahvalnost za srdačnu suradnju DVD-a Retfala sa župnom zajednicom. Naime, vatrogasci sudjeluju u tijelovskoj procesiji retfalačkim ulicama, čuvari su „Božjeg groba“ u crkvi na Veliku subotu, priređuju godišnji koncert za župljane i svojim sudjelovanjem župne događaje i slavlje crkvenog goda čine svečanijima. Vatrogaskinja Ankica Klobučar je liturgijska čitačica, a Adam Cabadaj predmolitelj je večernje krunice u crkvi prije mise i u župnoj molitvenoj skupini muškaraca „Čuvari saveza sv. Josipa“. DVD Retfala uz zapovjedništvo Stjepana Jurmana i uz predsjedanje Stjepana Klarića okuplja 145 članova, od kojih 31 člana mladeži i 25 vatrogaskinja. I članovi obitelji vatrogasaca redovito sudjeluju u misama.

Inače, vatrogastvo ima dugu tradiciju u Osijeku pa tako i štovanje sv. Florijana koji se slavi na području djelovanja Hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice od 1876. godine i na tzv. Florijanovo vatrogasci misu slave u crkvi i utječu se zaštitniku molitvom. Ove godine pučko slavlje izostalo je zbog pridržavanja epidemioloških mjera.