Budi dio naše mreže
Izbornik

8. generacija animatora Dubrovačke biskupije završila temeljnu formaciju

Dubrovnik (IKA)

Četvrti vikend temeljne formacije za animatore 8. generacije Dubrovačke biskupije održan je od 23. do 25. listopada u Biskupijskom sjemeništu u Dubrovniku.

Sudionici su četvrtim vikendom završili temeljnu formaciju za animatore, nakon koje slijedi opća specijalizacija animatora.

U programu je sudjelovao trideset i jedan sudionik i trinaest animatora instruktora i specijalaca. Voditeljima se pridružila pročelnica Vijeća za mlade Ana Marčinko. Zbog trenutne epidemiološke situacije sudionici su imali mogućnost pratiti program online ili uživo u sjemeništu (pet malih grupa online i dvije male skupine uživo).

Četvrtog vikenda naglasak je bio na duhovnoj dimenziji animatorstva. Obrađivale su se teme kao što su predrasude, evangelizacija te važnost i smisao molitve. Program je započeo u petak navečer uvodnim pozdravom putem videopoziva. Sudionici su u subotu imali rad u malim skupinama, večernju misu i klanjanje uz mogućnost ispovijedi.

Nedjeljnu misu predslavio je generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić. „Ljubi Boga tako što ljubiš bližnjega. Ako to nisi shvatio, propustio si bit“, poručio je animatorima tumačeći nedjeljna čitanja. Objasnio je kako Isusa nisu prestrašile prijetnje farizeja i pismoznanaca zbog nepoštivanja židovskih običaja i zapovijedi jer je znao da to nije smisao vjerovanja. Naglasio je kako se vjera treba temeljiti na osobnom odnosu s Bogom, a ne na formalizmu.

Temeljna formacija animatora održava se u organizaciji Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije, Ureda za mlade Hrvatske biskupske konferencije te Salezijanske obitelji.