Budi dio naše mreže
Izbornik

Osma skupština Federacije samostana bosonogih karmelićanki „Bl. Alojzije Stepinac“

Krk (IKA)

U Duhovnom centru Gospe Karmelske braće karmelićana na Krku od 23. do 26. svibnja održana je VIII. skupština Federacije samostana bosonogih karmelićanki „Bl. Alojzije Stepinac“ u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji pod geslom sv. Male Terezije: „U srcu Crkve“.

U radu Skupštine sudjelovalo je vodstvo Federacije, priorice i delegatkinje svih šest pridruženih samostana i redovnički asistent Federacije o. Jakov Mamić, OCD. Gost predavač bio je o. Rafal Wilkowski, OCD, pravnik i generalni tajnik za bosonoge karmelićanke iz Rima, a rad Skupštine pratile su i gošće s. M. Emanuela od Blažena Djevice Marije Režek iz Karmela u Gospiću i s. Mirjam od Milosrdne Ljubavi Glavina, priorica iz Karmela Nënshat u Albaniji.

O. Rafal je kroz tri predavanja na početku Skupštine govorio o aktualnim temama za kontemplativne redovnice prema novim dokumentima Crkve: autonomija samostana i formacija. Nakon toga je uslijedila diskusija u kojoj su sestre mogle dobiti odgovore na svoja pitanja.

Uz predstavljene izvještaje o zajednicama članicama Federacije i radu Savjeta Federacije, svoje su zajednice predstavile i prisutne gošće, a pročitan je i izvještaj iz samostana u Mirnoj Peči u Sloveniji.

Na Skupštini su utvrđene teme i termini za održavanje tečajeva za početnu i trajnu formaciju sestara, dogovorena je sljedeća etapa u izradi novog Ratio formationis Federacije te druge praktične smjernice za rad Federacije.

Izabrano je i novo vodstvo Federacije za sljedeće trogodište:

  • predsjednica s. M. Petra od Presvete Euharistije Fišter iz Karmela u Mariji Bistrici,
  • prva savjetnica s. M. Regina od Presvete Euharistije Popić iz Karmela u Brezovici,
  • druga savjetnica s. M. Jelena od Krista Kralja Lipić iz Karmela u Sarajevu,
  • treća savjetnica s. M. Marta Presvetoga Obličja Meden iz Karmela u Sori (Ljubljana),
  • četvrta savjetnica i ekonoma s. M. Ljiljana od Duha Svetoga Prelić iz Karmela u Levanjskoj Varoši.