Budi dio naše mreže
Izbornik

Osnovano Povjerenstvo za reviziju Općih propisa Rimske kurije

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je kirografom koji je objavljen 5. svibnja osnovao međudikasterijsku radnu skupinu zaduženu za usklađivanje općih vatikanskih normi s novom apostolskom konstitucijom "Praedicate Evangelium", prenosi Vatican News.

Mjesec dana nakon objave nove apostolske konstitucije Praedicate Evangelium, papa Franjo formirao je Povjerenstvo za reviziju Općih propisa Rimske kurijezaduženo za usklađivanje normi koje trenutačno reguliranju život dikasterija Svete Stolice s novom apostolskom konstitucijom.

Papa je u kirografu naveo i šestoricu članova koji će činiti radnu skupinu: mons. Filippo Iannone, predsjednik Papinskog vijeća za zakonodavne tekstove; zamjenik državnog tajništva, mons. Edgar Peña Parra; predsjednik Uprave dobrima Svete Stolice (APSA), mons. Nunzio Galantino; mons. Marco Mellino kao tajnik; vlč. Juan Antonio Guerrero Alves, prefekt Tajništva za gospodarstvo i rektor Papinskog lateranskog sveučilišta Vincenzo Buonomo.

Cilj revidiranih općih propisa je također da radni odnosi u Rimskoj kuriji i upravljanje njima budu održiviji i učinkovitiji, nudeći kriterije za izradu Ordines servandi, koje svaka kurijalna ustanova i svaki ured moraju imati. U kirografu se navodi kako se od imenovanog Povjerenstva traži da izrazi svoje mišljenje o Ordines servandi i o svim institucijama, uredima i subjektima povezanima sa Svetom Stolicom, sastavljeno u skladu s novim Općim propisima, nudeći prijedloge za sastavljanje tekstova kako bi bili međusobno usklađeni, pružajući i pravila i postupke za njihovo buduće ažuriranje. Za taj će zadatak Povjerenstvo surađivati sa stručnjacima i dužnosnicima Rimske kurije koji su kompetentni i iskusni, navodi se. Povjerenstvo će biti raspušteno kada se završi revizija, uz odobrenje Pape.