Budi dio naše mreže
Izbornik

Ostvarenje sna o susretu s Papom

Vatikan (IKA)

Prijatelji katoličke zajednice u Hamburgu, isusovac o. Miroslaw te kardinal Czerny, surađivali su kako bi se Maria José Marques da Silva Carvalho (60) koja boluje od ALS-e (amiotrofične lateralne skleroze), nasamo susrela s Papom, izvještava Vatican News na svojim mrežnim stranicama.

Maria José, poznata među prijateljima i kao “dona Zeza”, što bi drugo mogla poželjeti u ovim posljednjim trenucima života, ako ne da zagrli papu za kojeg je rekla da mu je godinama toliko privržena. Uvijek je to ponavljala svojim prijateljima u portugalskoj katoličkoj zajednici u Hamburgu, kamo se sa suprugom preselila prije mnogo godina. Kako su prijatelji vidjeli da bolest postaje sve teža, tražili su način da joj ostvare želju. Zatim su razgovarali s o. Miroslawom Andrzejom Matyjom, poznatim i kao otac Miro, poljskim isusovcem koji živi u Rimu, ali često se nalazi u Hamburgu kako bi pomogao svećeniku odgovornom za ovu misiju u kojoj se nalazi i Maria José i njezini prijatelji. “Možete li joj, molim vas, pomoći da upozna papu Franju?”

Otac Miro obratio se kardinalu Michaelu Czernyju, također isusovcu i prefektu Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja. “Nije to bio jednostavan zahtjev… Nakon određenog vremena razgovarao sam s kardinalom Czernyjem koji mi je tada samo rekao da će pokušati nešto učiniti”, rekao je svećenik za Vatican News.

Međutim, kako je vrijeme prolazilo, stanje Marije José se pogoršavalo i bolest je uznapredovala. Na kraju je, zapravo, prevladao instinkt: idemo ipak otići u Rim. Unatoč kolicima, unatoč bolovima u mišićima, unatoč svemu.

Sa suprugom i nekoliko prijatelja Maria José stigla je u Rim sredinom prošlog tjedna i odmah krenula u potragu za kartama za Reginu Coeli na Trgu svetog Petra u nedjelju. Kardinal Czerny 12. travnja je kontaktirao oca Miru i rekao mu da je “papa Franjo izrazio želju da se susretne s gospođom u privatnoj audijenciji”. U nedjelju 14. travnja grupa je zatim otišla u Svetu Martu i na raspolaganju im je bila cijela dvorana Domusa gdje visi slika Marija koja razvezuje čvorove i gdje Papa obično obavlja razgovore ili prima grupe i delegacije. U nedjelju ujutro sve je bilo spremno za “donu Zezu”.

Susret s Franjom trajao je nekoliko minuta: “Bio je to kratak, jednostavan, ali uistinu emotivan trenutak za gospođu, za obitelj, ali i za samog Papu koji je bio dirnut svjedočanstvom ove žene i njezinom vjerom”, objašnjava o. Miro.

Uz velike poteškoće u artikuliranju riječi, zbog dizartrije uzrokovane ALS-om, Maria José podijelila je svoje emocije s papom Franjom koji ju je, također u invalidskim kolicima, povremeno milovao po ruci. U video snimci koju su snimili prijatelji i koju su proširili društvenim mrežama, može se čuti kako Maria govori Papi na njegovom jeziku: “Zahvalna sam za ovaj posjet, nikada ne bih pomislila da ću doći ovamo. Imala sam san i Bog mi ga je ostvario upoznavši vas koji imate veliku vjeru”.

“Moja je vjera veća od bolesti koju imam”, rekla je Maria José. Jake su to riječi uzmu li se u obzir posljedice i ograničenja koje dolaze s ALS-om. Papa Franjo je bio pogođen: “Kako je lijepo to što kažeš: ‘Vjera je veća od boli'”, ponovio je na španjolskom. “Puno vam hvala, prekrasno svjedočanstvo”, ponovno je dodao. Zatim ju je zamolio da moli za njega: “I ja ću isto to učiniti za tebe”.

Susret je završio zajedničkom fotografijom, darivanjem krunica i zagrljajem s Papom kao pečatom za ispunjenje ostvarene želje zahvaljujući instinktu za dobro sa svih strana.