Budi dio naše mreže
Izbornik

Otac Mihai Gherghel preuzeo dužnost novog ravnatelja Caritasa Srbije

Beograd (IKA)

U prostorijama Caritasa Srbije u četvrtak 28. listopada izvršena je službena primopredaja dužnosti ravnatelja te organizacije.

Predsjednik Caritasa Srbije, beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar poželio je uspjeha o. Mihaiu Gherghelu, koji je na mjestu ravnatelja naslijedio vlč. Ivicu Damjanovića.

„Ovom prilikom, tim Caritasa Srbije, na čelu sa mons. Hočevarom, zahvaljuje vlč. Ivici Damjanoviću na svemu učinjenom i želi mu puno uspjeha u misiji u Njemačkoj“.

„Caritas Srbije nastavlja sa ostvarivanjem svoje misije, pružanjem pomoći svim ljudima u potrebi i zalaganjima za unaprijeđenje položaja ranjivih i marginaliziranih skupina“, navedeno je u priopćenju.

Otac Mihai Gherghel potječe iz rumunjske grkokatoličke biskupije Lugoj, a djeluje od 2005. godine u Eparhiji sv. Nikole – Ruski Krstur (za grkokatolike u Srbiji). Rođen je u mjestu Lupeni u Rumunjskoj 1976. godine. Teologiju je završio na Grkokatoličkom fakultetu Sveučilišta „Babes Bolyai“ u Cluju-Napoca, u Rumunjskoj, postigavši licencijat iz teologije (2004.), a diplomirao je iz pastoralne teologije (2006). Sklopio je sakrament ženidbe 2005., a za svećenika je zaređen u Lugoju iste godine. Grkokatolički je župnik u župama rumunjskoga liturgijskoga jezika Eparhiji sv. Nikole – Ruski Krstur: sv. Juraj u Markovcu, Presveto Trojstvo u  Vršcu i sv. Petar i Pavao u Jankovom Mostu od 2005. godine.

Dobio je dozvolu biritualnosti od Kongregacije za Istočne Crkve, te je pomoćni dušobrižnik u katoličkim župama sv. Gerarda u Vršcu (Zrenjaninska biskupija) i župni upravitelj u katoličkim župama sv. Mihovila u Velikom Središtu i sv. Ivana Krstitelja u Gudurici od 2009. godine. Naslov križonosnog protojereja dobio je 2009. godine.