Budi dio naše mreže
Izbornik

Otet još jedan svećenik u Nigeriji

Nigerija (IKA)

Vlč. Jude Kingsley Maduka iz biskupije Okigwe navodno je otet 19. svibnja, piše Vatican News.

Zaklada papinskog prava Pomoć Crkvi u nevolji (ACN) i agencija Fides izvijestili su o otmici još jednog katoličkog svećenika u Nigeriji. Vlč. Jude Kingsley Maduka, župnik župe Krista Kralja u jugoistočnoj državi Imo, otet je 19. svibnja dok je posjećivao novoizgrađenu kapelu za euharistijsko klanjanje u selu Ogii, rekao je kancelar biskupije Okigwe.

Otmica je tek posljednja u nizu u toj zapadnoafričkoj državi u kojoj su otmice bandita usmjerene crkvene službenike i nigerijske građane postale uobičajena pojava. Prema podacima koje je agenciji Fides priopćila Crkva u Nigeriji, samo u biskupiji Okigwe između 2021. i 2022. oteto je pet svećenika.

Još jedan svećenik biskupije Okigwe, vlč. Michael Ifeanyi Asomugha, otet je 15. travnja kada su ga uhvatili banditi dok se vozio autocestom Oriagu-Obowo na povratku s đakonskog ređenja. Pušten je nekoliko dana poslije toga zahvaljujući njegovoj obitelji.

Papinska zaklada Pomoć Crkvi u nevolji u priopćenju je izrazila „snažnu zabrinutost zbog ovog kriminalnog fenomena koji se unatoč uvjeravanjima vlasti i dalje širi bez ozbiljnih učinkovitih radnji da ga se zaustavi”, piše Vatican News.