Budi dio naše mreže
Izbornik

Otkrivena bista biskupa Srećka Badurine u Lunu

Lun (IKA)

Spomendan svetih Anđela Čuvara proslavljen je u ponedjeljak 2. listopada u crkvi sv. Jeronima u Lunu na otoku Pagu. Misno slavlje predvodio je krčki biskup Ivica Petanjak. Nakon mise, otkrivena je bista biskupa Srećka Badurine.

Suslavili su svećenici Krčke biskupije među kojima su bili i braća biskupa Srećka Badurine fra Ivan i fra Anton Badurina. Uz ostale svećenike na slavlju je bio i misionar vlč. Boris Dabo, rodom iz Novalje na otoku Pagu, koji dugi niz godina djeluje kao misionar u Zambiji te bogoslov krčke biskupije Zoran Maričević. Pozdravnu riječ okupljenima uputio je župnik domaćin vlč. Franko Markulić, pozdravivši sve svećenike Krčke biskupije i vjernike.

U propovijedi je biskup Petanjak istaknuo važnost anđela čuvara u životima ljudi te usporedio tu važnost u nizu ljudskih događaja koji donose pogled na nove događaje ljudskih života. Biskup je istaknuo kako Biblija obiluje anđelima te ih se u Svetom pismu može pronaći na mnogo mjesta. Oni su prisutni u životu svakog vjernika zato se i zovu Anđeli Čuvari. U prvom čitanju knjige Izlaska, Bog šalje anđela kao vođu i čuvara naroda te poziva narod da Ga poštuje i slijedi Njegov glas, jer anđeo je isto što i Bog sam, rekao je biskup.

Anđeo u sebi nosi Božje ime. Anđeo je posrednik koji vodi u ime Božje i vodi prema Bogu, on želi da poveže sve ljude s Bogom, da posreduje, kako bi svi imali spoznanje Božje volje i ljubavi, dodao je biskup Petanjak u propovijedi. Hod kroz pustinju 40 godina put je pročišćenja, da odnos s Bogom bude što intimniji, a onda je ulazak u obećanu zemlju konačan cilj, ispunjene i sjedinjenje, istaknuo je biskup te usporedio pažnju i sjedinjene kroz usporedbu dvoje mladih koji su zaljubljeni i spremni su učiniti sve jedno za drugo kako bi ostvarili puninu ljubavi. U takvom stanju su jedno drugom anđeli čuvari, koji čuvaju leđa jedno drugom. Taj zaštitnički instinkt javlja se i kod supružnika kada postanu roditelji. Spremni su sve učiniti da zaštite dijete, istaknuo je biskup Petanjak.

Kada dođu u godine kada su sami, nastavio je biskup Petanjak, kada djeca odu svojim putem, opet se javlja zaštitnički odnos kao da su jedno drugom anđeli čuvari. To isto vrijedi i za braću i sestre, za svećenike te redovničke zajednice, da ustraju u jedinstvu zaštite i uzajamnog pomaganja. Svi bi trebali uvijek imati taj zaštitnički stav, kako bi slika svijeta bila bolja i ljepša, zaključio je propovijed biskup Petanjak te pozvao župljane Luna da spomendan Anđela Čuvara ne bude samo tradicija, već da se utjelovi i zaživi te dobije svoje konkretne obrise u međuljudskim odnosima.

Nakon mise, vjernici su se okupili ispred župne crkve te okružili bistu biskupa Srećka Badurina. Biskup Srećko Badurina rođen je 12. svibnja 1930. u Lunu na otoku Pagu kao prvi od jedanaestero djece Pavla i Sokole r. Baričević. Ima dva brata redovnika svećenika, franjevca trećoredca: fra Ivana i fra Antuna, i dvije sestre koludrice, benediktinke u Pagu. Osnovnu školu završio je u rodnome mjestu.

U dvanaestoj godini života ulazi u redovničku zajednicu franjevaca trećoredaca glagoljaša. Prvu mladomisničku godinu djeluje kao kapelan u novoosnovanoj (1953.) Župi sv. Ivana u Zadru. Premještajem u Samostan sv. Franje u Krk (1986.) želi se još konkretnije posvetiti duhovnosti i mogućnostima nakane zajednice da jedan od samostana (Glavotok na Krku) organizira kao kuću molitve. U tom samostanu imenovan je za šibenskog biskupa 7. prosinca 1987.

Biskupsko posvećenje primio je od Svetog Oca Ivana Pavla II., u Vatikanu, 6. siječnja 1988. U biskupskoj konferenciji ondašnje Jugoslavije u jesen 1988. povjereno mu je vodstvo novoosnovane Komisije BK Justitia et Pax (Pravda i mir). U travnju 1993. BKJ mu je povjerila da organizira rad Informativne katoličke agencije (IKA). Biskup Srećko Badurina preminuo je 17. rujna 1996. u Zagrebu, na blagdan Rana Svetog Franje.

Prigodom otkrivanja biste, prisutnima se obratio i gradonačelnik Novalje Ivan Dabo koji je, zajedno sa svojim suradnicima, inicijator ideje izrade biste koja prikazuje biskupa Srećka Badurinu. Autor biste je proslavljeni akademski kipar Kuzma Kovačić koji je također zahvalio gradonačelniku, biskupu, župniku i svim prisutnima. Fra Anton Badurina, brat biskupa Srećka Badurine, također je se obratio prisutnima, naglasivši ljepotu toga susreta i događaja.  Nakon otkrivanja biste, župljani Luna otpjevali su stari pučki napjev posvećen Anđelima Čuvarima.