Budi dio naše mreže
Izbornik

Otkrivena bista fra Serafina Sabola

Rijeka (IKA)

Dvije godine prošle su od smrti fra Serafina Sabola, trsatskog franjevca i dugogodišnjeg čuvara svetišta Majke Božje Trsatske. Njegovi prijatelji poželjeli su ostaviti Svetištu, ali i svim hodočasnicima bistu ovog franjevca koji je Primorje smatrao svojim domom, a zbog svojega je vedrog duha i silne pozitivne energije bio izuzetno omiljen i poštovan. Zahvaljujući njima u nedjelju 27. siječnja u perivoju Trsatskog svetišta otkrivena je bista fra Serafinu Sabolu.

Otkrili su je gvardijan franjevačkog samostana i čuvar Svetišta fra Bernard Barbarić i dr. Boris Nemec, prijatelj pok. fra Serafina. Događaju su nazočili članovi rodbine fra Serafina Sabola, franjevci Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda s provincijalom fra Ilijom Vrdoljakom te brojni vjernici i prijatelji fra Serafina. Prigodne riječi uputili su gvardijan fra Bernard Barbarić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. U krošnjama perivoja i pod kišobranima pjesmu ‘Oči u oči’, koju je volio i rado pjevao fra Serafin, otpjevao je zbor Trsatskog svetišta. Nakon otkrivanja biste, u trsatskoj bazilici slavljena je misa koju je predvodio generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. mr. Emil Svažić.

Godine 1990. započelo je djelovanje fra Serafina Sabola po treći put na Trsatu i to nakon što je boravio u ovom Svetištu kao student i kasnije kao kapelan na Donjoj Vežici. U tih 27 godina skupio je nemali broj prijatelja i suradnika zahvaljujući kojima je bista postavljena, rekao je gvardijan fra Bernard Barbarić. Ona će nas podsjećati na puno toga što je vidljivo, ali i nevidljivo ostalo iza ovog ‘Trsatskog fratra’. Izradio ju je kipar Anto Jurkić u tipičnom stavu u kojemu je fra Serafin animirao vjernike, rekao je gvardijan te zahvalio umjetniku na ideji i realizaciji. Kameno postolje dar je gosp. Joze Kalema, a uz Grad Rijeku, Grad Zagreb i Primorsko-goransku županiju, realizaciji projekta pomogli su mnogi prijatelji pokojnog fra Serafina koji su htjeli ostati anonimni, a kojima je gvardijan izrazio zahvalnost.

Iako je želio ostati anoniman, gvardijan ga je pozvao da s njim otkrije bistu. Inicijator projekta je prof. dr. sc. Boris Nemec, dr. med. Sa fra Serafinom vezalo ga je prijateljstvo, ali i korijeni jer su obojica iz istog međimurskog kraja. Bio je jako draga i vrijedna osoba i bili smo veliki prijatelji. Kada je bila prva godišnjica njegove smrti pomislio sam kako većina ljudi, iako naprave nešto u životu, s vremenom se zaborave. Mislim da fra Serafin nije zaslužio biti zaboravljen. Sretan sam vidjeti ovu bistu na jako lijepom mjestu s kojega gleda trsatsku crkvu i ovaj perivoj kojega je napravio, rekao je dr. Nemec.

Više od 25 godina gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, prijateljevao je s ovim trsatskim franjevcem. Za fra Serafina je kazao da je bio Božji čovjek, dobar čovjek i čovjek koji je uvijek bio okrenut budućnosti. Često su za stolom, kako poslovnim tako i prijateljskim, sa fra Serafinom sjedili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i župan Zlatko Komadina. Iza njega je ostala velika praznina, rekao je Obersnel dodajući da je fra Serafin bio čovjek koji je uspio svoj svećenički poziv povezati s velikim entuzijazmom. Bio je vizionar i ovaj perivoj, kao i Aula sv. Ivana Pavla II. njegova su djela. Znao je animirati ljude da mu u realizaciji pomognu. Gradonačelnik je dodao kako mu posebno nedostaju njihovi nedjeljni susreti uz cigaretu i konjak. Iza njega sada je ostala bista pred kojom će se hodočasnici moći pokloniti, rekao je Obersnel. Župan Komadina prisjetio se neumornog rada ovog trsatskog franjevca za kojega je kazao kako je bio duhovni arhitekt Trsatskog svetišta i najveći promotor Majke Božje Trsatske.

Nakon otkrivanja biste, u trsatskoj bazilici slavljena je misa koju je predvodio generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. mr. Emil Svažić. Trsatskim franjevcima zahvalio je na brizi za Svetište te pastoralu u mjesnoj Crkvi, a fra Serafinu osobito za angažman u organizaciji dočeka i boravka Svetoga Oca u Rijeci 2003. godine te Euharistijskom kongresu 2010. godine u kojega je uložio cijeloga sebe što je ostavilo znatnog traga na njegovo zdravlje. Citirajući fra Serafina, kada je prilikom preuzimanje županijske nagrade za životno djelo 2015. godine kazao kako je Bogu zahvalan na darovima da u drugima otkrije dobro, poručio je da nas te Serafinove riječi potiču, ne samo da činimo dobro, nego i da druge potičemo na dobro.

Ključne riječi:
bista Serafin Sabol Trsat