Budi dio naše mreže
Izbornik

Otočka zajednica „Vjera i svjetlo“ proslavila 10. obljetnicu osnutka

Otok (IKA/TU)

Zajednica „Živi potočić“ – otočki ogranak zajednice „Vjera i svjetlo“ proslavila je u subotu, 1. lipnja 2024., misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Otoku 10. obljetnicu osnutka, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Zajednica je osnovana 25. svibnja 2014. godine u Otoku. Misnom slavlju, koje je predvodio duhovni asistent zajednice „Živi potočić“ i domaći župnik preč. Antun Knežević, nazočili su „uz slavljenike“ gosti – zajednica „Noa“ iz Županje, zajednica „Srce sv. Vinka Pallottija“ iz Vinkovaca te župljani župe u Otoku.

Uvodeći u misno slavlje izrazio je radost što se zajednica u župi u Otoku uspjela održati unatoč nekim nedaćama. Predvoditelj je zahvalio na dolasku gostima iz Vinkovaca i Županje koji su bliski otočkoj zajednici.

Nastavno na pročitani ulomak iz Evanđelja, župnik je u homiliji rekao: „Subota je kod Židova već u Mojsijevo doba bila dan koji je posvećen Bogu. U subotu su bili zabranjeni svi teži poslovi i dulja putovanja. Mi danas slavimo umjesto subote nedjelju kao dan Božji.

Isus je rekao da nije došao ukinuti taj zakon, nego ga nadopuniti. Jedna od dopuna se sastojala u tomu da je propisu o suboti vratio prvobitni sadržaj i pravi smisao. Subotom je ozdravljao bolesnike, naučavao je da subotu pravilno shvaćamo i štujemo samo ukoliko nas to čini boljim ljudima.“

Govoreći o farizejskoj osudi Isusovog učenja preč. Knežević je kazao da čovječanstvo ima svijest o tome da su za zajednički život potrebni propisi i zakoni otkad se počelo udruživati u zajednice. „To građane obvezuje, ali samo do te mjere da može zajednica funkcionirati i da pojedinac može u njoj bolje napredovati. Propis ne smije čovjeka lišavati čovječnosti, on ga mora činiti boljim čovjekom. To se dogodilo i s propisom o suboti. Branio je subotom činiti dobra djela. A Gospodin dopušta uvijek činiti dobra djela. I danas nama svima ovdje okupljenima Gospodin govori: ‘Tu sam danas među vama, ne bojte se! Dijelim danas vašu radost i želim vam pomoći. Bez obzira što je danas subota. Ja sam u svakome od vas! Vama blizu! Pružam vam ruku i srce. Radujte se i veselite!’“, zaključio je župnik Knežević.

Pjevanje je na misnom slavlju predvodio župni zbor mladih „Gracija“ pod ravnanjem voditeljice Valentine Matić.

Na kraju misnog slavlja voditeljica otočke zajednice „Živi potočić“ Martina Pandža upoznala je nazočne s djelovanjem Zajednice tijekom proteklih 10 godina. Zahvalila je svim prijateljima Zajednice te podijelila zahvalnice svima koji su pomogli otočkoj zajednici u dosadašnjem djelovanju.

Slavlje je nastavljeno zajedničkim blagovanjem i druženjem u kripti crkve, a pjesmom su ga popratili tamburaši, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.