Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvoren 16. međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae

Glina (IKA)

Šestanesti međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae otvoren je u subotu 7. svibnja u crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini koncertom orguljaša Alena Kopunovića Legetina i Klape Leggero s programom pod nazivom „Majčice čuj svoje dječice glas“, izvijestili su iz Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije.

Festival je otvorio sisački biskup Vlado Košić, istaknuvši kako glazba podižu čovjekov duh te ispunjavaju srca duhovnošću, a svim zaslužnima za realizaciju zahvalila je i predsjednica Udruge Ars organi Sisciae Valentina Badanjak Pintarić. Na otvorenju su bili i predstavnici gradskih i županijskih vlasti kao i brojna publika.

Na najvećim orguljama u biskupiji tako su izvedene obrade marijanskih pjesama za klapu i orgulje, skladbe Johanna Sebastiana Bacha, Albe Vidakovića, Henrija Dalliera i Franza Xavera Engelharta, ali i Misa za muški ansambl i orgulje, kao i praizvedba pjesme „Pozdrav Gospi Međugorskoj“ Alena Kopunovića Legetina.

Ove godine od 7. do 15. svibnja festival se održava u Glini, Petrinji, Sisku, Voloderu, Petrinji, Hrvatskoj Kostajnici te video vezom i u Parizu. Diljem Sisačke biskupije u razornom potresu krajem 2020. uništene su mnogobrojne crkve, a njihove su orgulje utihnule. Među njima je i barokna crkva Sv. Marije Magdalene u Selima, čije su Janečekove orgulje iz 1777. bile poticaj za pokretanje ovog festivala. I mnoge druge tradicionalne festivalske lokacije ni ove godine nije moguće uglazbiti poput župne crkve Sv. Lovre u Petrinji i župne crkve Sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi gdje su Hefererove orgulje iz 1881. godine.

Iako vrijedne orgulje u crkvi sv. Lovre u Petrinji još uvijek nisu u funkciji nakon potresa, festivalski program neće zaobići Petrinju već će se tamo slušati cjelokupni ciklus Bachovih sonata i partita za violinu solo u izvedbi Marca Graziania. Izvedba cijelog ciklusa podijeljena je u dva koncerta koji će biti održani u nedjelju 8. svibnja i u subotu 14. svibnja s početkom u 20 sati.

U Bazilici sv. Kvirina u Sisku u srijedu 11. svibnja uz orgulje će se slušati tri trublje i timpani u izvedbi Daria Teskere, Krešimira Fabijanića i Maria Lončara, trublje; Borne Šercara, timpani i Alena Kopunovića Legetina, orgulje. Na programu su Bach, Händel, Telemann, Schubert i drugi.

Međunarodni gost festivala, francuski orguljaš Olivier Penin, povodom 200. obljetnice rođenja velikog francuskog skladatelja i orguljaša Césara Francka izvest će koncert na orguljama na kojima je sam Franck svirao u bazilici sv. Clotilde u Parizu. Koncert će se moći pratiti u četvrtak 12. svibnja od 20 sati na festivalskim mrežnim stranicama i YouTube kanalu. Na programu su djela C. Francka, E. Gigouta, G. Piernéa, C. Debussyja i M. Lešćana.

U Voloderu u crkvi Sv. Antuna Padovanskog na orguljama domaćeg graditelja Antuna Šimenca iz 1863., u petak 13. svibnja nastupiti će orguljašica Katarina Javora  i Zrinka Posavec, sopran, a na programu su skladbe Zrinke Posavec na tekstove iz kantuala fratra Ivana Vlahovića Kapušvarca (1737.) koje smatraju najbrojnijim baroknim blagom Slavonije.

Festival će u nedjelju 15. svibnja zaključiti ansambl Projekt Lazarus u Hrvatskoj Kostajnici, povodom 400. obljetnice prvotiska zbirke „Parnassia Militia“ Vinka Jelića (1622.), izvijestili su iz Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije.