Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvoren 42. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber

Zagreb (IKA)

42. Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber, koji okuplja najvažnije nakladnike i knjižare, otvoren je u utorak, 12. studenog na Zagrebačkom velesajmu. Sajam je otvorio predsjednik Vlade Andrej Plenković.

5. 6. i 7.a paviljon te Kongresnu dvoranu Velesajma ispunilo je više od 380 izlagača iz 13 zemalja – Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Italije, Kine, Nizozemske, Njemačke, Rusije, SAD-a, Slovenije, Velike Britanije i Sjeverne Irske. Ove godine bilježi se povećanje broja izlagača za 18 posto, a izložbenog prostora za pet posto. Posjetitelje do 17. studenog očekuju predstavljanja novih knjiga domaćih i inozemnih autora, druženja i razgovori s književnicima, čitaonice i radionice, dodjele književnih nagrada, aukcije starih knjiga, kvizovi, glazbeni program te stručni susreti nakladnika, knjižara i knjižničara. Premium program će ugostiti poznate pisce, a uređuju ga eminentni urednici hrvatske književne scene. Novost Premium projekta je – Interliber slušaonica audio knjiga.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je na otvorenju kako je njegova vlada na početku mandata prije više od tri godine zatekla prilično zanemareno područje kulture, s proračunom Ministarstva kulture od nedostatnih tek 0,56 posto državnog proračuna.

“Ove godine, udio proračuna Ministarstva kulture dosegnuo je jedan posto državnog proračuna, što znači da smo u tri godine praktički udvostručili proračun za kulturu”, istaknuo je premijer.

Kad je riječ o knjigama i nakladništvu, dodao je Plenković, jedna od prvih zadaća vlade bilo je pokretanje zajedničkog djelovanja države i struke u rješavanju problema s kojima su bili suočeni svi dionici knjižnog lanca. Ulažemo sredstava u književne sajmove u zemlji i inozemstvu i u različite programe promocije čitanja, kroz festivale i programe koji se odvijaju u knjižarama. Sudjelovanjem u međunarodnim književnim manifestacijama, naši pisci, a i naša književnost postaju prepoznatljivi, smatra premijer.

”Vjerujem da će Interliber kao izraz gospodarske snage hrvatskih nakladnika i kreativne snage hrvatskih autora nastaviti učvršćivati svoju lidersku poziciju na ovom području, rekao je Plenković proglašavajući Interliber otvorenim.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da je zaustavljen negativni trend u knjižnom lancu. Situacija se stabilizirala, a Ministarstvo je čitavim nizom mjera u tome pomoglo. Što se Interlibera tiče, ove godine se bilježi veći interes izdavača koji tempiraju svoja izdanja za ovo doba godine.

Provedbom Nacionalne strategije za poticanje čitanja u koju Ministarstvo kulture ulaže velika sredstva moramo pokretati stranu potražnje, poticati naše građane da čitaju i da ne gube interes za knjigu i čitanje jer je to temelj naše kulture i identiteta, zaključila je ministrica.

Više od 200 svakodnevnih pratećih programa razmješteni su na četiri lokacije: dvorane na galeriji paviljona 5, pozornica u paviljonu 6, Kongresni centar Zagrebačkog velesajma te otvoreni prostor. Izdvojena tema ovogodišnjeg Interlibera je “Znanje i učenje”, a održavat će se u petak i subotu, 15. i 16. studenoga. U Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma održavat će se Sajam hrvatskog obrazovanja, Sajam svjetskog obrazovanja i konferencija „Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska“, a predstavit će se više od 50 izlagača iz Hrvatske i svijeta.

Interliber je uključen u Knjigodar, akciju darivanja knjiga školskim knjižnicama Hrvatske udruge školskih knjižničara, u kojoj se putem natječaja svake godine popunjava knjižni fond odabrane školske knjižnice s ciljem podizanja svijesti o njihovoj važnosti za izgradnju društva znanja. Ove godine knjige će dobiti Osnovna škola kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice.

Katolički nakladnici na Interliberu

Na Interliberu tradicionalno nastupaju i katolički nakladnici i nakladnici koji objavljuju katoličku literaturu. Najnovija, ali i ona starija, a zanimljiva izdanja po povoljnijim cijenama izložili su Kršćanska sadašnjost, Glas Koncila, Verbum, Veritas – glasnik svetog Antuna Padovanskog, Salesiana i Teovizija.
Na svome štandu koji će, kao i dosadašnjih godina, biti smješten u paviljonu V na poziciji 8d, KS će predstaviti svoje nove naslove kao i izbor iz poznatijih biblioteka te će ponuditi sajamski popust od 30 % za nešto starija izdanja, odnosno od 20 posto za novije naslove, a moći će se nabaviti i aktualna periodika (Kana, Biblija danas, Communio i ostalo). Posjetitelji će na ulazu moći uzeti Kupon Kršćanske sadašnjosti i s njim doći na štand 13., 14. i 15. studenoga od 14 do 15 sati te dobiti knjigu na poklon!
Na 42. Interliberu nakladna kuća Verbum izložit će svoje brojne novitete u Paviljonu br. 5, a Verbumov štand nosit će oznaku 8b. Verbumova široka i raznovrsna ponuda uključuje niz vjerskih izdanja, romane, publicistiku, knjige za djecu, obiteljsku literaturu, priručnike za samopomoć itd., tako da među tim izdanjima svatko može naći nešto za sebe. Najmlađe čitatelje razveselit će izdanja za djecu objavljena u nakladi Verbuma – Biblije za najmanje, slikovnice, bojanke itd. Verbum ove godine na Interliber dolazi s gotovo 600 naslova.

Treću godinu zaredom izdavačka kuća Salesiana predstavit će u 6. paviljonu svoje naslove na Interliberu. Salesiana je nakladnička kuća koja objavljuje izdanja katehetske, odgojne, duhovne, popularne i znanstvene tematike. Posjetitelje očekuju brojni noviteti u odnosu na prošle godine.

Glas Koncila, izdavač katoličkih novina, ujedno je i izdavač brojnih knjiga te vjeronaučnih udžbenika. Veliki izbor knjiga možete vidjeti i ove godine na Interliberu. Veritas – glasnik svetog Antuna Padovanskog svoja izdanja nudi u paviljonu 6.

Radno vrijeme Interlibera je od 10 do 20 sati, u petak i subotu do 21 sat.
Ulaz na sajam Iinterliber je besplatan. Parking za sve posjetitelje s južne, zapadne i istočne strane Zagrebačkog velesajma je besplatan.
Hrvatske željeznice, posjetiteljima sajmova odobravaju 40 posto popusta na cijenu povratne karte. Interliber se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića.