Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena izložba „creAction“ u Jajcu

Jajce (IKA)

Pod pokroviteljstvom ravnatelja JU „Dom kulture Jajce“ Fikreta Čančara u Jajcu je u utorak 4. lipnja, uoči Svjetskog dana zaštite okoliša, otvorena izložba „creAction“.

Izložbu je, uz potporu američkog Caritasa („Catholic Relief Services – CRS“), osmislio i priredio „Centar za mirovno obrazovanje – CMO“ u okviru projekta „Pokret za ekološko obraćenje“. Izložba, autora Amera Tikveše, predstavlja umjetničku akciju u službi zaštite okoliša. Nadahnuta je enciklikom pape Franje Laudato si’ čiji naslov potječe iz „Pjesme stvorova“ sv. Franje Asiškog, a koju je izveo vokalno-instrumentalni trio Luka, Lucija i Magdalena Saraf.

U obraćanju, ravnatelj je naglasio da bi upravo „sakralnost“ vode, uvjerenje zajedničko „abrahamskim“ religijama, moglo biti sjajno polazište za poticanje religija na odvažnije i konkretnije sudjelovanje u zaštiti okoliša kao Božjeg dara čime bi dijalog religija dobio na kredibilitetu i važnosti. Aludirajući na naslov izložbe, pastorica Evanđeoske crkve u Jajcu Edina Hajder je pozvala okupljene da svakodnevno daju svoj obol akciji zaštite Božje kreacije kao veličanstvenog Božjeg umjetničkog djela čije razaranje predstavlja, uz sve ostalo, i ekološki grijeh – nasrtaj na samoga Boga.

Oslanjajući se na dokumentarni film „Čovjek koji je sadio drveće“, vikar Župe sv. Ante Padovanskog u Sivši fra Mišo Sirovina pozvao je na ustrajnost prožetu nadom na zahtjevnom putu zaštite okoliša. „I najveće pustinje, nastale ljudskim sebičnim i arogantnim djelovanjem, moguće je iznova strpljivošću i ljubavlju preobraziti u vrtove pune života; ako se u ljudsko srce ponovno naseli ponizna i zahvalna svijest o stvorenom svijetu kao božanskom misteriju i daru, a ne pukom resursu“, istaknuo je. Jedan od autora fotografija i osnivača ekološko-humanitarne udruge „Gotuša“ iz Fojnice Robert Oroz okupljene je upoznao s činjenicom da su njegove fotografije poglavito nastale na mjestima konkretnih borbi za zaštitu okoliša u Bosni i Hercegovini.

Na koncu, okupljenima se obratio i načelnik općine Jajce Edin Hozan izražavajući svoje osobno zadovoljstvo i zahvalnost za ugošćavanje izložbe „creAction“. Istaknuo je da upravo ekološke katastrofe i prijetnje svjedoče u kojoj su mjeri državne i sve druge ljudskom rukom sačinjene granice relativne. „Bez zajedničkog solidarnog djelovanja ne možemo obuzdati klimatsku krizu ni sačuvati okoliš, bilo da je riječ o globalnom, regionalnom ili lokalnom planu.

Moderator otvorenja, voditelj projekta „Pokret za ekološko obraćenje“ te idejni začetnik izložbe Alen Kristić izrazio je nadu da će ova izložba kao umjetničko-religijski glas opomene, ali i nade, sve njezine posjetitelje potaknuti na svakodnevnu i odvažnu akciju u službi zaštite Božje kreacije. U tu je svrhu planirano da izložba čije grafičko oblikovanje potpisuje Ivana Ibrović, nakon njezinog zatvaranja u Jajcu 14. lipnja, u rujnu bude ugošćena u Fojnici Zenici.