Budi dio naše mreže
Izbornik

Sarajevo: Otvorena izložba „creAction“

Sarajevo (IKA)

U okviru obilježavanja Tjedna enciklike Laudato si, na Svjetski dan biološke raznolikosti, 22. svibnja u galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu, otvorena je izložba „creAction“.

Ovogodišnji Tjedan enciklike Laudato si‘ traje od 19. do 26. svibnja 2024., a geslo je „Sjemenke nade“.

Izložbu je, uz potporu američke humanitarno-razvojne agencije Catholic Relief Services (CRS) osmislio i priredio Centar za mirovno obrazovanje (CMO) u okviru projekta Pokret za ekološko obraćenje.

Izložba „creAction“ predstavlja umjetničku akciju u službi zaštite okoliša. Nadahnuta je enciklikom pape Franje o brizi za zajednički dom. Naziv enciklike Laudato si’ potječe iz Pjesme stvorova sv. Franje Asiškog. Sljedeće godine navršava se 800 godina od Franjine pjesme, a na otvorenju izložbe izveli su je bariton Siniša Markanović uz klavirsku pratnju Bakira Samardžića.

U obraćanju okupljenim koordinatorica i članica Koordinacionog odbora Eko BiH mreže, Majda Ibraković je upozorila na rapidno uništavanje biološke raznolikosti u svijetu zbog arogantnog i neobuzdanog ljudskog djelovanja, ali i na neodgodivu potrebu zaštite biološke raznolikosti u BiH.

Glavna urednica Islamskih informativnih novina – Preporoda Senada Tahirović podsjetila je na vjerničku suodgovornost za zaštitu okoliša kao Božje kreacije koja umnogome počiva na vjerničkoj sposobnosti čitanja Božjih ajeta/znakova u stvorenom svijetu.

Pozivajući se na misao pape Franje iz njegove enciklike Laudato si’ „Dovoljan je samo jedan dobar čovjek da se nada vrati!“ župnik sarajevske župe sv. Luke Evanđelista vlč. Željko Vlajić pozvao je sve okupljene da se otmu kušnji beznađa i gorčine i prožeti nadom pruže osobni doprinos zaštiti stvorenog svijeta.

Autor izložbe i dijela fotografija, ujedno književnik i glazbeno-književni kritičar Amer Tikveša, okupljenima je otkrio da je u kontemplativnosti otkrio temeljnu poveznicu svojih fotografija i najupečatljivijih poruka enciklike zbog čega izložba „creAction“, uz sve ostalo, podsjeća na to da je Božja kreacija prije svega misterij i dar, odnosno pružena ruka božanskog gostoprimstva, a ne puka roba ili resurs.

Autor drugog dijela fotografija, osnivač Ekološko-humanitarne udruge Gotuša iz Fojnice, Robert Oroz okupljenima je raskrio da je većina njegovih fotografija nastala na mjestima konkretnih bosanskohercegovačkih borbi za zaštitu okoliša zbog čega izložba „creAction“ posreduje uvid u kojoj je mjeri bosanskohercegovačko prirodno blago ugroženo i koliko bi brzo moglo nestati ukoliko se zajednički ne stane u njegovu obranu.

Moderator otvorenja, ujedno idejni začetnik izložbe te kreator i voditelj projekta Pokret za ekološko obraćenje, Alen Kristić izrazio je nadu da će izložba biti jedna od sjemenki nade u stvaranju sveobuhvatnog fronta u zaštiti okoliša u njihovoj domovini, ali i jačanju svijesti religijskih zajednica, svakog vjernika i vjernice o suodgovornosti za zaštitu okoliša.

U tu je svrhu planirano da izložba nakon njezinog zatvaranja u Sarajevu 30. svibnja, otputuje u Jajce, gdje će biti otvorena 4. lipnja, uoči Svjetskog dana zaštite okoliša, u tamošnjem Domu kulture, a potom, početkom rujna u Fojnicu i Zenicu.

Otvorenje izložbe završilo je kompozicijom Jesen  I. J. Hatzea koju su izveli već spomenuti glazbenici.