Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena izložba „Dvadeset i pet godina Požeške biskupije u slici i riječi“

Požega (IKA)

Na svetkovinu sv. Petra i Pavla u srijedu 29. lipnja požeški biskup Antun Škvorčević otvorio je u kapeli Sv. Ivana Pavla II. u kripti požeške katedrale izložbu „Dvadeset i pet godina Požeške biskupije u slici i riječi“, izvijestili su iz Požeške biskupije.

Na otvorenju su, među ostalima, bili nazočni kanonici požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra, svećenici središnjih biskupijskih ustanova, Župe sv. Terezije te ravnatelji katoličkih škola u Republici Hrvatskoj, a iz društvenog života gradonačelnik Požege Željko Glavić i zamjenik županice Ferdinand Troha.

Sudionici otvorenja najprije su zapjevali himan sv. Ivanu Pavlu II. i uputili Bogu molitvu pred njegovom relikvijom, završivši poklikom: Sv. Ivane Pavle, moli za nas! Biskup je u prigodnoj riječi podsjetio da idući tjedan predstavnici od oko 300 vjernika, među kojima tridesetak svećenika, odlaze u Rim na hodočašće da bi u utorak 5. srpnja, na sam dan utemeljenja Požeške biskupije prije 25 godina, slavili u Bazilici sv. Petra zahvalnu misu na apostolovu grobu te se pomolili i na grobu sv. Ivana Pavla II., utemeljitelja Biskupije.

Rekao je da hodočašće znakovito započinje danas u požeškoj katedrali misom u čast sv. Petra i molitvom u kapeli sv. Ivana Pavla II. pred njegovom relikvijom te izložbom o 25 godina Biskupije. Ona je postavljena u kapeli svetog utemeljitelja Biskupije da se istakne povezanost povijesti koja je prikazana sa svetim Papom koji ju je pokrenuo. Istaknuo je kako ona predstavlja ono što se može vidjeti i registrirati, i potiče da prepoznamo ono nevidljivo što je Bog po služenju Biskupije ostvarivao u dubinama ljudskih bića te se podsjetimo tko smo mi u našoj Biskupiji i što je ona po nama.

Potom je biskupijski povjerenik za medije Marijan Pavelić ukratko predstavio izložbu koju je pripremio zajedno sa s. Karolinom Mićanović. Zahvalio je na inicijativi i poticajima biskupu Antunu te prepoštu Stolnog kaptola Ivici Žuljeviću. Rekao je kako su izložbom nastojali obuhvatiti najvažnije trenutke iz povijesti Požeške biskupije, predstaviti njezine važnije ustanove i prikazati ostvarenja na području pastorala, ekumenizma, odgoja i obrazovanja, kulture i umjetnosti, kao i na drugim područjima.

Postav sadrži petnaest izložbenih panoa na kojima je raspoređeno više od 250 fotografija, izdvojenih od oko 300 tisuća fotografija koliko ih posjeduje biskupijski arhiv, opskrbljenih kratkim tekstualnim opisom i digitalnom poveznicom za popratne dokumentarne filmove i video reportaže.

Zahvalivši povjereniku Paveliću i s. Karolini, biskup Škvorčević je pozvao nazočne da pogledaju izložbu u ugodnom ozračju katedralne kripte te preporuče Požešku biskupiju zagovoru sv. Ivana Pavla II. Otvorenje je završilo zajedničkom pjesmom „Krist na žalu“, koju je posebno volio utemeljitelj požeške mjesne Crkve sv. Ivan Pavao II., izvijestili je Požeška biskupija.