Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena izložba fotografija "Jeruzalem - grad mira"

Zagreb (IKA)

Izložba fotografija „Jeruzalem – grad mira“ otvorena je u srijedu 6. studenoga u 19 sati u Nadbiskupijskome pastoralnome institutu, Kaptol 29a, u Zagrebu. Otvorenje izložbe prvi je u nizu događaja kulturno-umjetničkih programa koji se održavaju povodom 25. godina od uspostave diplomatskih odnosa između Svete stolice i Države Izrael.

Na početku izložbe koja je obilježila nastavak suradnje Zagrebačke nadbiskupije s veleposlanstvom Države Izrael u Republici Hrvatskoj, nazočnima su se obratili zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško i veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilan Mor.

Monsinjor Šaško istaknuo je da je skoro točno u dan, prije pet godina (11. studenoga 2014.) u istome prostoru otvorena izložba “Papa Franjo u Izraelu”. Tako je ova izložba stanoviti nastavak suradnje Zagrebačke nadbiskupije s Izraelskim veleposlanstvom.

“Izložbu smijemo promatrati kao uvod, skromnu najavu i mali doprinos bogatomu sadržaju koji nas čeka nadasve  u ponedjeljak 11. studenoga, kada će, prije podne, na Hrvatskome katoličkom sveučilištu, biti znakovita i značajna konferencija, a navečer u KD Vatroslava Lisinskoga iznimno lijep koncert, povodom 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Svete Stolice i Države Izrael”, podsjetio je biskup Šaško.

Zagrebački biskup Ivan Šaško / Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Biskup je također poručio da se s Jeruzalemom možemo upoznati tako da živimo u njemu, čitamo o njemu ili molimo s njime. No bez obzira na to što činili od navedenih stvari, taj grad u nama pobuđuje poniznost i poštovanje kao važne preduvjete za izgradnju mira.

“Čovjek bez poniznosti ne upoznaje istinu o sebi te ju kao takav nije sposoban naći u drugima. Čovjek bez poniznosti ne uspijeva se diviti, biti ponesen ljepotom niti ganut tugom. Osim toga, Jeruzalem poziva na slušanje i na učenje. I to su preduvjeti izgradnje mira. Oni su prepoznati u raznim religijama, osobito u onima koji prepoznaju da Bog govori čovjeku”, kazao je.

Budući da je u Jeruzalemu upisana povijest svijeta, zagrebači je biskup, govoreći o glavnome gradu Izraela apostrofirao kako postoje gradovi koji žive noseći svjedočanstvo: i svojim ožiljcima i ruševinama i svojim novim slojevima; gradovi u kojima nije ostalo samo sjećanje pojedinaca, nego spomen naraštaja, naroda i pripadnika raznih svjetonazora.

“U tome je Jeruzalem jedinstven. U njemu je ostala upisana povijest svijeta. I više od toga: u njemu je živ susret neba i zemlje. Ovamo je fotografijama prenesen djelić Jeruzalema, slike objedinjene naslovom: Grad mira. Izazovan je to naslov koji može biti osporavan, izgledati neuvjerljivo pred činjenicama raznih sukoba koji su povezani s Jeruzalemom. No, on ostaje gradom mira, jer u njemu živi izvor mira, pokretač mira koji čovjeka vodi do samoga izvora postojanja i nadanja. Bez obzira na koji je način netko upoznao Jeruzalem: životom u njemu, čitanjem o njemu, moleći s njime, taj grad pobuđuje poniznost i poštovanje. To su važni preduvjeti za izgradnju mira. (…) Osim toga, Jeruzalem poziva na slušanje i na učenje. I to su preduvjeti izgradnje mira. Oni su prepoznati u raznim religijama, osobito u onima koji prepoznaju da Bog govori čovjeku”, naglasio je mons. Šaško.

Izložba fotografija “Jeruzalem – grad mira” / Foto: Tiskovni ured

Kao  kršćanin i svećenik mons. Šaško je poručio da je blisko vezan uz Božju riječ, s pomoću koje je srcem i molitvom svakodnevno u Jeruzalemu. Primijetio je u svojem govoru da se Jeruzalem ne brojeći razne druge izraze kojima se izražava ljubav, u Bibliji češće spominje od ljubavi. “Ta statistika je u sadržajnome smislu varljiva, ali ipak govori o važnosti, tim više što se ponegdje spomenom Jeruzalema izražava upravo ljubav”, rekao je.

U završnom djelu nastupa govornik je istaknuo da ne samo metafora Jeruzalema, nego i povijesni grad u našoj suvremenosti, čuvaju snagu simbola.

“To je stvarnost koja uzajamno povezuje povijesni i nebeski Jeruzalem. U tome se odnosu događa razmjena spomenâ, od kojih su neki veoma bolni; tu živi neobična mješavina jezikâ, obredâ, običajâ. Ona može biti lijepa, ako nismo ravnodušni, prije svega prema darovanoj ljudskoj čežnji. Ljudi koji su napravili ove fotografije u Jeruzalemu, prepoznali su nešto što ih je privuklo i što su smatrali vrijednim prenijeti drugima. Puno je sitnica koje će sigurno pomoći da u svijetu i u ljudima s kojima živimo nađemo razlog, da bismo sa Zaručnikom iz Pjesme nad pjesmama (6, 4) mogli reći: ‘Krasna si kao Jeruzalem.’ (Pj 6, 4)”, zaključio je biskup Šaško.

Veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilan Mor / Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Njegova ekselencija Ilan Mor okupljenima je kazao da je ova izložba plod bliske suradnje sa Zagrebačkom nadbiskupijom. Govoreći o modernom Jeruzalemu naglasio je njegovu suvremenu arhitekturu, dobro održavane parkove, moderne trgovačke centre, vanjske industrijske zone i predgrađa koja objavljuju njegovu nadu u budućnost.

“Sjaj Jeruzalema, zlatan na suncu a srebrn na mjesečini, takmiči se učinkom s kaleidoskopom njegovih stanovnika i sve to čini sjajan mozaik koji se može vidjeti na ovoj izložbi”, poručio je veleposlanik Mor.

Također kao značajnu stvarnost naglasio da je moderni Jeruzalem izrastao oko staroga koji je unutar zidina, a to se vidi u razvitku tog grada.

“Dame i gospodo u proteklim godinama Jeruzalem je postao internacionalna destinacija, centar najnovije tehnologije i multikulturalne kreativnosti te moderno središte društvenih inicijativa i volontiranja. Vjerujem da će vas ova izložba fotografija potaknuti da posjetite Izrael, a vas koji ste to već učinili molim da dođete ponovno”, rekao je veleposlanik Mor.

Izložba fotografija “Jeruzalem – grad mira” / Foto: Tiskovni ured

Otvaranju izložbe prisustvovali su uz svećenike, redovnike i redovnice, između ostalih, i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Židovske općine Zagreb dr. Ognjen Kraus te Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine. Direktor Dijecezanskoga muzeja i Riznice zagrebačke katedrale mons. Nedjeljko Pintarić moderirao je otvorenje izložbe, dok je u glazbenom dijelu sudjelovao Bogoslovski oktet pod ravnanjem Hrvoja Maltarića. Izložbu možete pogledati u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu do 20. studenoga.