Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena izložba o. Zvonka Martića u galeriji Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Izložba o. Zvonka Martića, doktora etnologije i kulturne antropologije, donedavnog priora Karmela sv. Ilije na Buškom jezeru „Izvorno pjevanje Hrvata u Posavini, sjeveroistočnoj i srednjoj Bosni - reprezentativna nematerijalna kulturna baština“ otvorena je u Zagrebu 16. studenog.

Naglašavajući kako je izvorno pjevanje iznimno važan element nematerijalne kulturne baštine utkan u sastavnice hrvatskog identiteta Hrvata u Posavini, sjeveroistočnoj i srednjoj Bosni, otac Martić je kazao kako je ta izložba mali korak prema osvješćivanju javnosti o značaju toga fenomena za hrvatski narod te podrška naporima da se on uvrsti na reprezentativni popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

„Baštinjenje, očuvanje i predstavljanje nematerijalnog dijela kulturnog naslijeđa predstavlja poseban izazov te je svaka potpora jačanju svijesti o tradiciji i specifičnim vrijednostima nematerijalnog kulturnog nasljeđa dobrodošla“.

Izložbu je otvorio u Zagrebu izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zvonko Milas, a postavljena je u organizaciji Udruge za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“  i suorganizaciji Hrvatske matice iseljenika, a pod pokroviteljstvom Središnjeg  državnog ureda za Hrvate izvan RH i Federalnog Ministarstva kulture i sporta BiH.

Uz izaslanika predsjednika Vlade i državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa, otvorenje izložbe su svojom nazočnošću uveličali i Zdravka Bušić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika i domaćin izložbe, Mirjana Ana Maria Piskulić, načelnica Sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Ministarstva kulture i medija, Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH,  Cvijeta Grijak iz Gradskog uredu za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba, Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske, o. Dario Tokić, provincijal Hrvatske karmelske provincije svetog Oca Josipa, i mnogi drugi ljubitelji i poznavatelji hrvatske kulturne baštine.

Autentičnu notu Izvornog pjevanja izložbi su dali članovi KUD-a „Ognjišta“ iz Žepča izvodeći jednoglasno i dvoglasno pjevanje uz šargije i violinu.