Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena izložba „Sveti Josip, zaručnik Blažene Djevice Marije“

Vir (IKA)

Izložba slika „Sveti Josip, zaručnik Blažene Djevice Marije“ otvorena je u srijedu, 1. svibnja 2024. u župnom dvoru u Viru.

Izložbu je otvorio župnik župe sv. Josipa u Obrovcu i Madviđu don Krešo Ćirak.

Slike odražavaju život i put sv. Josipa, a naslikali su ih tijekom 2023. i 2024. članovi Hrvatske udruge kreativnih amatera (HUKA): Verica Kovač, Božica Vovk, Ana Bubić, Olga Mička, Mira Šnajder, Jasenka Smrekar, Nedeljko Tintor, Ljiljana Tršan, Rikarda Matić, Ana Narandžić, Irena Mraz, Daniela Furjan, Sanela Škunca i Marijana Ceranić. Uz izložbu je napravljen i katalog izložbe.

Svećenici i HUKA surađuju od 2018. kada su zajedno sa župnikom don Jurom Zubovićem u župi Pakoštane održali prvu likovnu koloniju „Pakoštane 2018.“ Druga likovna kolonija 2019. održana je također u Pakoštanima, a nakon te godine likovnu koloniju preselili su u župu Vir.

Tijekom pet godina napravljeno je više od 500 slika, kao i stotinjak raznih radionica za župljane Pakoštana i Vira.

Jedna od tih likovnih kolonija je i ova o životu i djelu sv. Josipa, koji je značajan i po tome što je zaštitnik Hrvatske, kao i mnogih gradova i župa u Hrvatskoj.

U sklopu otvaranje izložbe održana je i pjesnička večer u kojoj su sudjelovali pjesnici Branko Antunović, Mladen Baraba, Višnja Modrić, Marija Ivoš, Ljiljana Jeronić, Ana Ojdanić i Slavica Maričić, a stihove pok. don Nedjeljka Zubovića pročitao je prof. Željko Modrić.