Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena proslava sv. Viktora, suzaštitnika grada Supetra

Supetar (IKA)

Misnim slavljem koje je predvodio župnik župe sv. Petra u Supetru Toni Plenković i otvaranjem rake sv. Viktora mučenika na blagdan sv. Josipa Radnika, u srijedu 1. svibnja, otvorena je proslava blagdana toga mučenika, suzaštitnika grada Supetra na Braču.

Tijelo svetoga Viktora mučenika u grad Supetar donijeli su pomorci na Bijeli Uskrs 1853. godine iz rimskih katakombi nakon što je tadašnji župnik Josip Tomić 8. prosinca 1852. godine uspio dobiti svečevo tijelo od pape Pija IX. Ono je prevezeno u Supetar peligom „Godibile” kojim je upravljao parun Antonio Grandi iz Jakina (Ancone) te je privremeno bilo smješteno u crkvici Sv. Martina.

Vjernici u molitvi pred rakom sv. Viktora. Snimio: Jadran Bašić

Danas se sarkofag sa svečevim zemnim ostacima nalazi ispod glavnoga oltara u crkvi Navještenja Marijina. Sv. Viktor postao je tako suzaštitnik Supetra, a njegov se blagdan slavi 2. svibnja. Vjerni supetarski puk rado se zaustavlja u molitvi pred njegovim grobom, osobito u teškim životnim situacijama.

Sarkofag s tijelom Sv. Viktora mučenika u crkvi Navještenja Marijina. Snimio: Jadran Bašić

Tradicionalno u svečanome ophodu gradskim ulicama na svečev blagdan, 2. svibnja, nosit će se poprsje sv. Viktora, dok se svake desete godine gradom nosi sarkofag sa svečevim tijelom. Poslije otvaranja svečeva groba pred kojim se svecu u zagovor utječu osobito putnici i pomorci, supetarski župnik molio je Litanije svih svetih i iskazao štovanje svečevim zemnim ostacima.

Ključne riječi:
proslava Supetar sv. Viktor