Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorene 33. svečanosti Pasionske baštine

Zagreb (IKA)

U Matici hrvatskoj u Zagrebu, u ponedjeljak, 26. veljače, otvorene su 33. svečanosti Pasionske baštine na kojima će do 27. ožujka biti izvedena 33 programa. Ovogodišnje svečanosti Pasionske baštine posvećene su prvoj kršćanskoj državi na svijetu - Armeniji, doprinoseći obilježavanju 30 godina diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Armenije.

Muka kao nepresušno nadahnuće kulture vrelo je na kojemu se hrvatski umjetnici napajaju već 33 godine s ciljem predstavljanja i promicanja glazbenoga, likovnog, književnog te pučkog izričaja, nadahnutog Kristovom mukom. Na poseban način, ovogodišnje su Svečanosti posvećene prvoj kršćanskoj državi na svijetu – Armeniji, njezinoj sakralnoj i umjetničkoj baštini, a koju će predstaviti i armenski i hrvatski umjetnici, doprinoseći tako i obilježavanju 30 godina diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Armenije.

Predsjednica udruge Pasionska baština Eva Kirchmayer Bilić rekla je da su ove godine organizirana 33 programa u više hrvatskih gradova te u Sarajevu (BiH) što pokazuje da je Muka uistinu nepresušno nadahnuće za hrvatske, ali i inozemne umjetnike.

Na samom otvaranju predavanje o armenskoj liturgijskoj glazbi, pod nazivom “Otkrivanje Noine zemlje – Putevima križa” održala je prof. Lilit Martirosyan, muzikologinja, pijanistica i orguljašica te predavačica na Državnom konzervatoriju Komitas u Jerevanu. U predavanju je naglasila da je glazba najčišće ogledalo jednoga naroda, a kada je riječ o armenskoj glazbenoj kulturi uvijek se misli na naciju, odnosno narod.  Profesorica Martirosyan istaknula je da je Armenija domovina čovječanstva jer je riječ o zemlji u kojoj je počelo kršćanstvo i širilo se cijelim svijetom.

Svečanost otvorenja održana je u suradnji s Maticom hrvatskom i njezinim Odjelom za međunarodnu suradnju i iseljeništvo. Predsjednica Odjela dr. sc. Tuga Tarle rekla je da je ovo prvi, ali ne i posljednji put da se svečanosti Pasionske baštine otvaraju inozemnim umjetnicima. “Osobito veseli činjenica da Pasionska baština ugošćuje umjetnike iz Armenije iskazujući tako poštovanje spram sakralne i umjetničke baštine armenskog naroda s kojim hrvatski narod dijeli iskustvo zastrašujućih progona, zatiranja te masovnog iseljavanja”, istaknula je na otvorenju dr. sc. Tuga Tarle.

Osim u Zagrebu, svečanosti Pasionske baštine ove se godine održavaju i u Bjelovaru, Varaždinu, Mariji Bistrici, Krašiću, Pakracu, Đakovu, Puli, Rijeci Dubrovniku te Sarajevu. Točan raspored programa dostupan je na mrežnoj stranici Udruge Pasionska baština.