Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorene prijave za novi ciklus edukacija za volontiranje u misijama

Zagreb (IKA)

Volonterska mreža Ante Gabrić (VolimGA) otvara prijave za novi ciklus edukacije za osobe koje razmišljaju o volontiranju u misijama u sljedećoj kalendarskoj godini.

Volontirati je trenutačno moguće u Beninu, Ekvadoru, Filipinima, Peruu ili Ugandi, a prijave su dostupne na sljedećem linku https://forms.gle/cNAZBaTAr5L5vi558 do 20. rujna.

Volonterska mreža Ante Gabrić (VolimGA) projekt je Centra za duhovnost i kulturu Ignacije koji posreduje između osoba koje se žele darovati služenju drugima i onih kojima je ta pomoć potrebna, a nalaze se na drugom kraju svijeta. Sama ideja, a potom i naziv projekta, proistječu iz lika i djela hrvatskog misionara sluge Božjega o. Ante Gabrića. Njegova poznata rečenica: „Treba gorjeti i izgorjeti… a mi dimimo! Zašto ću ja dimiti, molim vas lijepo?!“ poziva na aktivno življenje kršćanskog poziva i služenja svima koji su u potrebi, neovisno o nacionalnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti. Ako se netko smatra pozvanim služiti izvan granica Hrvatske, može se prijaviti na edukaciju, razlučiti poziv za služenjem te iskusiti muku, žrtvu, ali i obilate plodove služenja najpotrebitijima.

Pomoć koju Centar Ignacije može ponuditi, osim spomenute edukacije volontera,  je pružanje duhovne, administrativne i svake druge podrške prilikom planiranja, boravka i povratka volontera iz zemlje volontiranja te financijskom pomoći ako je potrebna.

Sam projekt započeo je 2021. godine. Četvero polaznika prvog ciklusa edukacija odlazi u Ekvador, Ugandu i na Filipine na svoje višemjesečno iskustvo volontiranja. Centar Ignacije prati volontere i tijekom njihovog boravka u inozemstvu, a pratiti ih se može putem Facebook stranice i tako doživjeti Ugandu, Filipine ili Ekvador iz udobnosti svoga doma.

Edukacije za volontere su ujedno i razlučivanje o odlasku na volontiranje.  Polaznici prošlogodišnjeg ciklusa, ocijenili su je kao „jednu od boljih iskustava edukacije u životu“.  opisala je riječima:

„Divno je i što ste se pobrinuli za nas tako što ste nam omogućili i duhovnog pratitelja! Pristupili ste nam holistički i niti jedan naš dio (duh, duša i tijelo) nije ostao zakinut. Imali smo hrane i pića, plesali smo; molili smo i pričali o pozivu od Gospodina; progovorili o strahovima i suočavanju sa stanjem „na terenu“. Zaista, od srca hvala!“, rekla je volonterka koja uskoro odlazi na Filipine.

Tijekom edukacija upoznaju se kulturne, geopolitičke i druge posebnosti zemalja volontiranja te se volonterima nude konkretne smjernice za rad s konkretnom skupinom korisnika u mjestu volontiranja.

Ako se osoba odluči na odlazak na volontersko iskustvo, odabire jednu od ponuđenih zemalja (Benin, Ekvador, Filipini, Peru ili Uganda), nakon čega slijedi tehnička priprema putovanja. Naposljetku, treća faza obuhvaća putovanje, boravak i povratak iz zemlje koju je volonter odabrao kao svoje mjesto volontiranja.

Za više informacija o samom ciklusu edukacija, moguće je pridružiti se 15. rujna na informativnom Zoom susretu (https://us02web.zoom.us/j/81044967880?pwd=V08yU2lTbTgxU0pJc05LRE1rZVVTUT09 Meeting ID: 810 4496 7880; Passcode: VolimGA).

Više informacija o projektu može se pronaći na web stranici projekta.