Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa 18. svibnja slavi misu na grobu Ivana Pavla II., prestaju izravni prijenosi jutarnjih misa

Vatikan (IKA)

U povodu 100. obljetnice rođenja sv. Ivana Pavla II. u ponedjeljak, 18. svibnja papa Franjo slavit će misu na njegovu grobu u bazilici Sv. Petra te zaključiti izravne prijenose euharistijskih slavlja iz Doma „Sv. Marte“.

Budući da će od 18. svibnja u cijeloj Italiji ponovno biti moguće slaviti mise s narodom nakon više od dva mjeseca Vatican News će prestati sa svakodnevnim izravnim prijenosima euharistije koju su iz Papine rezidencije pratili milijuni osoba diljem svijeta.

„Izravni video, radio i internet prijenos jutarnjih misa iz Sv. Marte i odluka da se slave svakodnevno u vremenu karantene bili su neočekivan i prelijep dar“, napisao je Andrea Tornielli za Vatican News, podsjetivši kako je veliki broj osoba udaljenih od Crkve osjetio potporu i pratnju Svetoga Oca koji je na početku svakoga dana „kucao“ na vrata njihovih domova. „Mnogi su naučili važnost i udobnost svakodnevnog susreta s evanđeljem. Nikada u tolikom broju nisu pratili liturgiju radnim danima na TV-u, predloženu bez komentara i uz nekoliko minuta tihog klanjanja Presvetom Sakramentu“, napisao je Tornielli te pozivajući se na Papine riječi pozvao sve na povratak u zajedništvo s Gospodinom u sakramentima kroz osobno sudjelovanje u euharistiji, prenosi portal Katoličkog tjednika nedjelja.ba.

U protekla dva mjeseca, uslijed pandemije koronavirusa, Sveti Otac je svako jutro u 7 sati prikazivao misu s posebnom nakanom. Tako je molio te je između ostaloga spominjao: medicinske djelatnike, pokojnike, svećenike, osobe koje su ostale bez posla, stare i nemoćne, obitelji te mnoge druge koji su u tim Papinim riječima pronalazili nadu i utjehu. Osim što je na sebi svojstven način, jednostavnim rječnikom, tumačio Sveto pismo isto tako je mise završavao kratkim klanjanjem i blagoslovom s Presvetim Oltarskim Sakramentom.