Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Biti blizak oboljelima od raka i njihovim obiteljima

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u petak 4. ožujka u Vatikanu članove Talijanske lige za borbu protiv raka, te ih ohrabrio da nastave raditi na unapređenju javnog zdravstvenog sustava koje je „dar“, prenosi Vatican News.

Papa je istaknuo da priča Talijanske lige za borbu protiv raka, koja je proslavila 100. obljetnicu, ima korijene u prošlosti punoj važnih događaja, a koja je u sadašnjosti predana i otvorena budućnosti ispunjena očekivanjima i perspektivom. Papa je zaželio „Sretan rođendan!“ – ne samo prisutnima, već i svima s kojima rade – pacijentima, zdravstvenim djelatnicima i istraživačima.

Rad lige preteča je današnje palijativne skrbi, primijetio je Sveti Otac. Suočeni sa stvarnošću tolikog broja ljudi svih dobnih skupina koji se suočavaju s bolešću, birali ste i uvijek birate „boriti se“ zajedno s njima i s onima koji se o njima brinu. Birate biti bližnji – nešto što je u društvu obuzetom kulturom ravnodušnosti potrebnije nego ikada, rekao je.

Osobe oboljele od raka u razdoblju pandemije dovedene su u još više neprilika. Biti blizak znači ujedno biti blizak obiteljima oboljelih, kao i zdravstvenih djelatnika koji su također bili iskušani zbog teških radnih uvjeta, rekao je Sveti Otac. Pandemija je također usporila procese prevencije i dijagnostike, s očitim posljedicama prije svega na liječenje bolesti, ali i na spokoj obitelji i cijelog društva. I to zahtijeva od sada daljnju prevenciju i pažnju, rekao je papa Franjo.

Predanost Talijanske lige za borbu protiv raka oblik je društvenog milosrđa, koji ostvaruju u suradnji s javnim i privatnim tijelima te s volonterima, dodao je Papa. Udruženje je važno svjedočanstvo pred ravnodušnošću, pred mentalitetom koji želi isključiti one koji nisu savršeni. A takvo svjedočanstvo pretpostavlja formaciju. „Činiti“ nije dovoljno, potrebno je obrazovati se, formirati, odgovoriti na kulturu odbacivanja koja teži marginalizaciji ranjivosti, krhkosti, patnje.

Papa je ponovio apel da rade na unapređenju državnog zdravstvenog sustava, za koje je rekao da je dar za društvo. Javni zdravstveni sustav blago je koje moraju zadržati i unaprijediti, rekao je te se pozvao na riječi koje je izrekao na katehezi na općoj audijenciji 9. veljače – da treba uvijek dati prednost pravu na skrb i na skrb za sve, tako da najranjiviji, napose stariji i bolesni, nikada ne budu odbačeni. Život je pravo, a ne smrt, koja se treba prihvatiti, a ne potpomagati. To se etičko načelo tiče svih, ne samo kršćana ili vjernika.

Zajedno možemo zaustaviti ovu kulturu koja želi afirmirati model „ekonomskog“ čovjeka, koji vrijedi onoliko koliko on proizvodi i troši, kazao je Papa. Naprotiv, čak i u patnji i u bolesti, u potpunosti smo muškarci i žene, bez umanjivanja, prepoznajući se u toj jedinstvenoj psiho-fizičko-duhovnoj cjelini koja je specifična samo za ljudsku osobu.

Papa se na kraju obraćanja prisjetio svog prethodnika sv. Ivana Pavla II., koji je u apostolskom pismu Salvifici doloris istaknuo kako se u patnji prepoznaje „kršćanski odsjaj“, jer je Krist u svojoj otkupiteljskoj patnji postao sudionikom čitave ljudske patnje. Otkrivajući Kristovu patnju, čovjek kroz vjeru ponovno otkriva svoju patnju obogaćenu novim sadržajem i značenjem.

Ohrabrujući članove Talijanske lige u borbi protiv raka, Papa je zatražio neka ih prati zagovor, kako je rekao, „velikog“ sv. Leopolda Bogdana Mandića, zaštitnika oboljelih od raka. No, dodao je Papa, sv. Leopold Mandić zaštitnik je i duhovnih tumora, jer je ispovijedao i praštao sve. Ističući njegovo milosrđe, Papa je zaključio kako su i danas potrebni takvi svećenici.