Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Bog u našoj poniznosti čini velika djela

Vatikan (IKA)

Prije molitve Anđeoskog pozdravljenja s hodočasnicima okupljenima na Trgu Sv. Petra, papa Franjo ih je na svetkovinu Bezgrešnoga začeća BDM, 8. prosinca, potaknuo neka po uzoru na Blaženu Djevicu Mariju ponizno i radosno žive svakodnevni život s pogledom usmjeren na Boga i bližnjeg, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Unutar zidova doma čovjek sebe najbolje otkriva. Upravo u toj toplini doma evanđelje nam otkriva ljepotu Marijina srca. Anđeo ju naziva “milosti puna”. Ako je milosti puna, znači da je Gospa bez zla – bez grijeha, Bezgrešna. Na tu riječ, Marija nije samo iznenađena, već smetena. Primiti velebne pozdrave, časti i pohvale nas ponekad vodi u napast da to u nama izazove ponos i umišljenost. Marija je pak uznemirena i umjesto zadovoljstva, osjeća čuđenje. Ona iznutra osjeća svoju malenost, a ta malenost, poniznost privlači Božji pogled, rekao je Sveti Otac.

Marija ništa ne pripisuje svojim zaslugama jer u svojoj poniznosti zna da sve prima od Boga. Stoga se potpuno usmjerava prema Bogu i drugima, ne gleda na sebe i to je prava poniznost, pojasnio je Papa, dodajući da Marijino savršenstvo, puninu milosti, anđeo objavljuje unutar zidova njena doma, a ne na glavnom nazaretskom trgu. Gospodin nam poručuje da mu za velika djela nisu potrebna velika sredstva i naše uzvišene sposobnosti, već naša poniznost, otvorene oči za Njega i druge.

Papa je stoga istaknuo da Bog i danas želi s nama činiti velike stvari u našem svakodnevnom životu: u obiteljima, na poslu, u svakodnevnom okruženju. Pozvao je da zamolimo Gospu za milost da nas oslobodi zablude da je evanđelje jedno, a život drugo; da u nama rasplamsava entuzijazam za ideal svetosti –  da živimo ponizno i radosno svakodnevne događaje, oslobođeni sebe samih, s očima uprtima u Boga i bližnjega.

Sveti Otac ohrabrio je vjernike da ne klonu duhom, jer Gospodin je svima dao ono što je potrebno da utkaju svetost u svakodnevni život. “Kada nas napadne sumnja da ne možemo uspjeti ili tuga što nismo prikladni, dopustimo Gospi da nas pogleda svojim očima punim milosrđa, jer nitko tko je tražio njezinu pomoć je ikad bio napušten”, poručio je Sveti Otac.

Papa se osvrnuo i na svoje 35. inozemno putovanje i posjet Cipru i Grčkoj, izrazivši posebnu radost zbog načina na koji ga je primila pravoslavna većinska Crkva u obje zemlje. Osvrnuvši se na posjet Cipru i Lezbu i susret s izbjeglicama, Papa je pozvao da „ljude s ruba društva uvijek gledamo u oči i dopustimo da nas dotaknu lica djece očajnih migranata”.

Papa je također podsjetio da ovim danom završava Godina sv. Josipa koju je proglasio i izrazio nadu da će „njezina milost nastaviti djelovati u našim životima i zajednicama”.

Ključne riječi:
Angelus Bezgrešna Papa