Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa bosonogim augustincima: Korijeni i tradicija jamstvo su za budućnost

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u četvrtak 12. rujna sudionike općega kapitula Reda bosonogih augustinaca, poručivši im: „Ne trebamo se odvajati od svojih korijena da bismo se osjećali moderni, a kako bismo govorili srcu muškaraca i ženā našega vremena, potrebno je dati dokaz istinskoga kršćanskog svjedočanstva, utemeljenoga na molitvi i kajanju, ali i na poniznosti i ljubavi, koje u današnjem svijetu ide protiv struje“.

Papa je spomenuo tek održani skup u prigodi „Godine karizme“, te se osvrnuo na korijene vjerske tradicije koju je započeo sv. Augustin, jedan od likova koji daje osjetiti Božju privlačnost, približavajući ljude Isusu Kristu i Gospodinovoj Riječi. On je div kršćanske misli, ali Gospodin mu je darovao također poziv i poslanje bratstva. Nije se zatvorio u obzor, premda prostran, svojega uma, nego je uvijek bio otvoren za Božji narod i za braću koja su s njim dijelila život u zajednici. I kao svećenik i kao biskup živio je redovnički, unatoč pastoralnim obvezama, a nakon preminuća ostavio je brojne muške i ženske samostane, kazao je Papa bosonogim augustincima, prenosi Vatican News.

Njihovo obilježje ‘bosonogi’, ‘bosonoge duše’, očituje potrebu za siromaštvom, odricanjem, pouzdanjem u Božju providnost. To je evanđeoska potreba koju, u određenim trenutcima hoda Crkve, Duh daje osjetiti jače. Osvrnuvši se, pak, na četvrti zavjet njihova reda, na zavjet poniznosti, Papa je rekao da je on ‘ključ’ koji otvara Božje srce, i srca ljudi i prije svega otvara vaša srca, da biste bili vjerni prvotnoj karizmi. Poniznost je nešto što se ne može uzeti u ruku: ili je ima, ili je nema; ona je dar, istaknuo je Papa. Istaknuo je i misije ‘ad gentes’, nadahnute Duhom, za koje su bosonogi augustinci uvijek bili spremni krenuti odmah, pa i kada je to poslanje trebalo platiti životom.