Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa bratovštinama iz Méride: Veliki tjedan je vrijeme milosti

Vatikan (IKA)

Papa Franjo videoporukom se obratio bratovštinama Méride, španjolskoga grada poznatog po spomenu na križni put oko antičkih spomenika rimskoga podrijetla, izvijestio je u nedjelju, 17. ožujka 2024. Vatican News.

Mérida je grad u Španjolskoj, jedan od najbogatijih rimskim spomenicima, toliko da ga nazivaju „španjolskim Rimom“. Osnovali su ga kao koloniju veterani Augustovih vojnika 25. godine prije Krista, a u njegovoj povijesnoj jezgri nalaze se, među ostalim, Trajanov slavoluk, Rimski most, Dijanin hram, Rimski amfiteatar. Upravo se oko tih mjesta tijekom Velikoga tjedna održavaju procesije, povorke i križni put.

U duhovnoj vezi s Méridom

U videoporuci upućenoj brojnim lokalnim bratstvima koja promiču te manifestacije pučke religioznosti, Papa primjećuje kako vrlo malo gradova može ponovno proživjeti te dane koji su promijenili povijest čovječanstva u scenarijima starijima više od 2000 godina, suvremenima onima u kojima je Krist pretrpio muku. Sveti Otac pritom jamči svoju duhovnu blizinu onomu što će se živjeti u Méridi. „Ove godine, dok ću sudjelovati na pobožnosti križnoga puta pokraj Koloseja u Rimu, imat ću na umu da ćete ju i vi moliti u impresivnom rimskom amfiteatru u Méridi, koji okuplja brojne vjernike iz cijeloga svijeta“, rekao je Papa.

Veliki tjedan nije predstava

Nadbiskupija Mérida-Badajoz – ističe papa Franjo – slavi posebnu godinu, Eulalijevu jubilarnu godinu, kojom se slavi sveta Eulalija, djevojčica mučenica čiji je kult Méridu učinio kolijevkom hispanskog kršćanstva i odredištem hodočašća tijekom čitave povijesti. Papa se potom prisjetio trenutka kada mu je u Rimu predstavljen program proslave. Stoga je podsjetio bratovštine, koje tijekom cijele godine rade na pripremi Velikog tjedna, kako bi on „ostavio neizbrisiv i trajan trag“ na onima koji sudjeluju – da ponovno uprizorenje Isusove muke nije predstava, nego navještaj spasenja te zbog toga mora ostaviti trag.

Pred Bogom smo svi sestre i braća

Papa je kazao u videoporuci da je u Velikom tjednu potrebno posvetiti vrijeme molitvi, Božjoj riječi, važno je biti pozoran po uzoru na Samarijanca. Citirajući neke odlomke iz ovogodišnje Korizmene poruke istaknuo je: „Ljubav prema Bogu i bližnjemu jedna je ljubav. U Božjoj prisutnosti postajemo sestre i braća, osjećamo druge s novim intenzitetom, umjesto da ih zamišljamo kao neprijatelje i da se sve više odvajamo.“

 Otvorite svoje srce i idite drugima u susret

Tjedan koji prethodi Uskrsu vrijeme je milosti koje Gospodin daje kako bi vjernici otvorili vrata svojega srca i svojih zajednica, kazao je Papa. Napomenuo je da „otvoriti“ i „izići“, to je ono što se od vjernika traži u Velikom tjednu, da otvore svoje srce i idu u susret Isusu i drugima te da donesu svjetlo i radost vjere. (…) To valja činiti s ljubavlju i nježnošću Božjom, s poštovanjem i strpljivošću, znajući da se stavljaju vlastite ruke, noge, srce, ali da je Bog taj koji vodi i pokazuje put.

 Molitva za obitelji i za one koji su u teškoćama

Papa Franjo završava svoju poruku bratovštinama antičkoga španjolskog grada mišlju za obitelji koje, kako je rekao, imaju voljenu osobu koja je bolesna, za one koji su sami, za one koji imaju ekonomske teškoće i na kraju, za mlade ljude koji su sadašnjost i budućnost samih bratstava iz Méride, izvijestio je Vatican News.