Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Crkva mora pomoći izliječiti ljudsku destruktivnost

Vatikan (IKA)

Papa Franjo uputio je u četvrtak 19. svibnja pismo sudionicima konferencije povodom proslave 50. obljetnice Instituta za psihologiju Papinskog sveučilišta Gregoriana, objavio je Vatican News.

Papa Franjo pohvalio je Institut za psihologiju Papinskog sveučilišta Gregoriana za 50 godina djelovanja, ističući kako Crkva mora ponuditi svijetu kompetentne osobe koje će odgovoriti na ratno razaranje i sukobe ukorijenjene u ljudskoj prirodi.

Slijedeći ignacijansko načelo „cura personalis“, pripremili ste stručnjake sposobne integrirati duhovnost i psihologiju u apostolske i obrazovne aktivnosti, u različitim geografskim i kulturnim kontekstima Crkve, napomenuo je.

Institut je osnovan 1971. kako bi kroz opsežnu psihološku pripremu pripremao duhovnike u sjemeništima, odgojitelje za zvanja i obrazovne stručnjake. Papa Franjo rekao je da je Institut prihvatio izazov koji je pokrenuo Drugi vatikanski koncil da integrira različite discipline kako bi se pomoglo u formiranju muškaraca i žena koji vode druge do primjerenijeg i zrelijeg života u vjeri.

Oko 15 drugih specijaliziranih centara za formaciju niklo je u Africi, Latinskoj Americi, Aziji i Europi povezano s Institutom. Papa je istaknuo da konferencija nije usredotočena na slave prošlosti, već na izgradnju na dragocjenom naslijeđu za suočavanje s izazovima budućnosti. Tema konferencije, „Adame, gdje si?“ posebno pogađa današnji svijet, rekao je papa Franjo, te nas pobuđuje i poziva na ozbiljan ispit savjesti i obraćenje.

Svijet danas prolazi kroz duboku antropološku krizu, krizu smisla na koju je Crkva dužna odgovoriti primjereno i učinkovito, napisao je. U poruci je izrazio tugu što se opet događa užasna tragedija rata, koja je najgora posljedica ljudske destruktivnosti, kako pojedinačne tako i sustavne, koja se ne shvaća dovoljno ozbiljno te ju se ne tretira na pravi način i iskorijenjuje.

Crkva traži od Instituta za psihologiju kvalitetnu službu u cilju pomoći vjernicima da kažu ne zlu, da podignu one čije je dostojanstvo povrijeđeno ili uvrijeđeno. Vaše je poslanje u službi promicanja ljudske osobe i kontinuiranog procesa evangelizacije, koje se ostvaruje prijenosom u stvarno ljudsko postojanje vrhovni dar otkupljenja koje je ostvario Gospodin Isus Krist, naveo je.

Imajući taj cilj na umu, Papa je svoju poruku zaključio ohrabrenjem Institutu da pomogne u formiranju Crkve koja je usmjerena prema egzistencijalnoj periferiji današnjih muškaraca i žena, prenosi Vatican News.