Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa darovao respiratore Zambijskoj biskupskoj konferenciji

Lusaka (IKA)

Sveta Stolica poslala je Zambijskoj biskupskoj konferenciji tri respiratora i zaštitnu medicinsku opremu, izvijestio je Vatican News.

Donaciju je prošloga tjedna u Papino ime isporučio apostolski nuncij u Zambiji i Malaviju nadbiskup Gianfranco Gallone, navodi se u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama Udruge članova biskupskih konferencija Istočne Afrike (AMECEA).

Tri su respiratora namijenjena Memorijalnoj bolnici „Kardinal Adam“ u Lusaki, misijskoj bolnici Chilonga u provinciji Muchinga, te Misijskoj bolnici svetog Dominika u provinciji Copperbelt. Tim darom papa Franjo želi dati mali doprinos kako bi pomogao onima koji pate i nemaju sredstava za liječenje, objasnio je nuncij Gallone i dodao da je Sveti Otac zabrinut i za one koji su ostali bez posla te više nemaju ni za hranu.

Darovanu medicinsku opremu primio je mons. Moses Hamungole, biskup Monzea, koji je, zahvalivši Svetom Ocu uime Zambijske biskupske konferencije, rekao da će respiratori biti korišteni za najkritičnije pacijente u tri katoličke bolnice. Primopredaji je nazočio i stalni tajnik zambijskog Ministarstva zdravstva Kennedy Malama koji je tom prilikom istaknuo važan doprinos mjesne Crkve u suočavanju s trenutačnom izvanrednom zdravstvenom situacijom.

Crkva u Zambiji odmah se mobilizirala kako bi podržala program pomoći koji je pokrenula Vlada u Lusaki. U travnju je biskupska konferencija osnovala poseban fond za financiranje prevencije i pomoći oboljelima, ali i starijima, osobama s mentalnim i fizičkim oštećenjima, siročadi i najugroženijima. Osim toga, Provincija Družbe Isusove Zambija-Malavi pokrenula je novi program potpore najugroženijim društvenim skupinama koje najviše trpe zbog posljedica pandemije. Prema posljednjim službenim podacima u Zambiji ima najmanje 1.089 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je 912 osoba ozdravilo, dok ih je 7 preminulo.

Ključne riječi:
papa Franjo respiratori Zambija