Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa francuskim biskupima: S vjerom nositi teret srama

Lurd (IKA)

Vatikanski poluslužbeni dnevnik L'Osservatore Romano objavio je pismo koje je papa Franjo uputio francuskim biskupima okupljenima od 2. do 8. studenoga u Lurdu na jesenskom plenarnom zasjedanju u središtu kojega je pitanje zlostavljanja i Izvješće nezavisnoga povjerenstva, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Dok prolazite kroz oluju izazvanu sramom i dramom zlostavljanja maloljetnika u Crkvi, potičem vas da nosite teret s vjerom i nadom, a nosim ga zajedno s vama, poručio je Papa u pismu francuskim biskupima. Plenarno zasjedanje održava se mjesec dana nakon objave Izvješća o zlostavljanjima koje je pripremilo nezavisno istražno povjerenstvo na čelu s Jean-Marc Sauvéom, čiji su podaci izazvali pravi šok, počevši od broja osoba koje su zlostavljali klerici između 1950. i 2020. godine, jer je riječ o više od 216 tisuća žrtava.
U poruci upućenoj predsjedniku Francuske biskupske konferencije Éricu de Moulins-Beaufortu, Papa ističe uvjerenje da će zajedno i pod vodstvom Duha Svetoga pronaći instrumente za odati počast žrtvama i utješiti ih, potaknuti sve vjernike na pokoru i obraćenje srca, poduzeti sve potrebne mjere da Crkva bude siguran dom za sve, pobrinuti se za sveti Božji narod, ranjen i duboko uznemiren, te konačno s radošću nastaviti poslanje, odlučno usmjereno prema budućnosti. U kušnjama i proturječnostima koje morate proživjeti, nastavlja Papa, koji je nedavno primio neke francuske biskupe u posjet Ad limina, budite sigurni u potporu i zajedništvo Apostolske Stolice. Nemojte sumnjati da Francuzi čekaju Kristovu Radosnu vijest, potrebna im je više nego ikad. Zbog toga s posebnom nježnošću povjeravam vašoj očinskoj brizi ogromnu većinu vaših svećenika koji svoju službu vrše velikodušno i predano, a čije je lijepo zvanje nažalost okaljano. Treba ih ojačati i podržati u ovom teškom vremenu.
Prvoga dana plenarnog zasjedanja, kako bi pokazali veliku važnost koju namjeravaju dati slušanju riječi žrtava, biskupi su pozvali njih pet da zauzmu mjesta koja su inače rezervirana za predsjedništvo biskupske konferencije u velikoj dvorani svetišta, da posvjedoče o svom strašnom iskustvu. Pred biskupima su žrtve izrazile razdraženost, tugu, razočaranje, ali i svoja očekivanja i nade. Riječi jake, teške, ali potrebne, priznao je Luc Crépy, biskup Versaillesa i predsjednik stalne skupine za borbu protiv pedofilije pri CEF-u. Promjene se moraju provesti i to se tiče svakoga od nas, rekao je prelat novinarima.
Ponavljajući očekivanja žrtava, François Touvet, biskup Châlonsa, smatra hitnim prijelaz s riječi na djela već sada, da se ne mire više sa stvaranjem govora i tekstova, već da snažno djeluju: Moramo ispuniti ovo očekivanje i nemamo pravo niti mogućnost izgubiti ovaj poziv. U dvorani, gdje su bile žrtve koje su sudjelovale u sastavljanju izvješća o zlostavljanju, mnogi su biskupi čitali neke odlomke iz dokumenta. Tijekom sastanka raspravljalo se i o pitanju odštete žrtvama, što se očekuje od mnogih: Crkva mora prepoznati te osobe čak i ako su činjenice nestale, ustraje Crépy.
Poslijepodne u četvrtak i petak podjednako je posvećeno problematici zlostavljanja, dok je pokornički trenutak zakazan za subotu u crkvenom dvorištu bazilike Gospe od krunice. S druge strane, o konačnim odlukama glasat će se posljednjeg dana plenarnog zasjedanja. Zaštita svega stvorenoga druga je glavna tema jesenskog zasjedanja, koje se održava upravo u trenutku kada se svjetski čelnici okupljaju u Glasgowu na klimatskoj konferenciji UN-a. Na tom im je čestitao i papa Franjo.
Tri poludnevna dana posvećena su čitanju enciklike Laudato si ‘i njezinoj provedbi u francuskim biskupijama. Temu koju je odabrala Francuska BK – “Vapaj zemlje, vapaj siromašnih”, preuzetu iz papinskog dokumenta, biskupi su odabrali kako bi dali riječ ljudima koji žive u nesigurnim uvjetima. Inicijativa je to koja podsjeća na onu koju je prije dvije godine organizirala Francuska BK tijekom jesenskog plenarnog zasjedanja na kojemu je bilo pozvano čak dvjestotinjak laika da iznesu svoje razmišljanje o enciklici pape Franje.