Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa franjevačkoj obitelji: Popravite Crkvu primjerom i svjedočanstvom

Rim (IKA)

U prigodi proslave 800 godina od odobrenja Pravila Manje braće, papa Franjo uputio je u srijedu 29. studenoga pismom redovnicima i redovnicama koji slijede franjevačku karizmu te ih potaknuo da izađu „ususret svijetu gdje mnoga braća i sestre čekaju utjehu, ljubav i brigu“, prenosi Vatican News.

Pismo pape Franje pročitao je, na svečanom bogoslužju u srijedu 29. studenoga u bazilici Svetog Ivana Lateranskog u Rimu, generalni vikar Rimske biskupije kardinal Angelo De Donatis.

Obiđite svijet „dijeleći blaženstvo siromaštva, postajući rječiti evanđeoski znak i pokazujući našem vremenu – koje je, nažalost, obilježeno ratovima i sukobima, sebičnošću svake vrste i logikom iskorištavanja okoliša i siromaha – da je Evanđelje doista radosna vijest za čovjeka kako bi mogao pronaći najbolji smjer za izgradnju novog čovječanstva, kao i hrabrost krenuti zajedno na put prema Isusu“, ističe Papa u pismu franjevačkoj obitelji napisanom povodom 800. obljetnice potvrde Pravila Manje braće.

Ovo je prilika da se oživi „isti duh koji je nadahnuo Franju Asiškog da se oslobodi od svega te stvori jedinstven i očaravajući oblik života ukorijenjen u Evanđelju“. Papa je poželio da taj Jubilej bude „vrijeme nutarnjeg preporoda, obnovljenog misionarskog mandata Crkve, koji poziva izići ususret svijetu u kojem mnoga braća i sestre čekaju utjehu, ljubav i brigu“. Papa je također uputio druga dva poticaja franjevačkoj obitelji, nadahnuta „riječima Asiškog siromaha“ u Potvrđenom Pravilu: razmatraj Evanđelje i budi poslušan Crkvi.

Papa je podsjetio da je Radosna vijest bila u središtu života sv. Franje, koji ju je učinio „oblikom života“, i poziva nas da se hitno vratimo „kršćanskom i krsnom opredjeljenju, koje može biti nadahnuto, u svakoj odluci, Riječi Gospodnjom“. „Krist je središte vaše duhovnosti. Budite muškarci i žene koji istinski uče ‘pravilo i život’ u Njegovoj školi“, poručio je Papa franjevačkoj obitelji.

„Brat Franjo obećava poslušnost i poštovanje papi Honoriju, njegovim kanonski izabranim nasljednicima i Rimskoj crkvi, a ostala braća moraju slušati brata Franju i njegove nasljednike“, izjavio je ponizni Kristov zaljubljenik u Potvrđenom Pravilu nakon što je izrazio „želju da slijedi evanđeoske savjete“.

Stoga, „da bismo živjeli Učiteljevo učenje, potrebno je ostati u Crkvi“, istaknuo je papa Franjo, dodajući da je „u toj svezi ‘posluha i poštivanja’ papi i Rimskoj Crkvi“, Asiški siromah „prepoznao bitan element za vjernost pozivu i za primanje Krista u Euharistiji“.

Gledajući na današnje vrijeme, Papa je potaknuo franjevce da žive „duh Pravila u slušanju i dijalogu, kako se to predlaže u ovom sinodalnom hodu“. „Ustrajno podržavajte Crkvu, popravljajte je primjerom i svjedočanstvom, čak i onda kada se čini da vas to košta više od toga“, dodao je.

Naposljetku, papa Franjo je preporučio „poseban program evangelizacije“: ići svijetom „u bratstvu i miroljubivosti života, bez svađa ili sporova bilo među sobom, bilo s drugima, dajući svjedočanstvo ‘malenosti’, s blagošću i krotkošću, naviještajući mir Gospodnji i povjeravajući se providnosti”. U tome smislu, Papa je potaknuo franjevačku obitelj da „ponovno otkrije ljepotu karakteristično franjevačke evangelizacije, koja je plod bratstva kako bi promicalo bratstvo“.

„Ljubav darovana u služenju najveći je način naviještanja“, istaknuo je Papa, ohrabrujući ih da pronađu snagu „u ovom posebnom pozivu, vlastitom ‘malenima’ i ‘siromasima’”, koji „daje Franjo u svom Pravilu”, a koji je u skladu s pozivom upućenim kršćanskoj zajednici u pobudnici Evangelii gaudium da bude „Crkva u izlasku”, prenosi Vatican News.