Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo CELAM-u: Crkvena je skupština okupljanje Božjega naroda

Meksiko (IKA)

Papa Franjo uputio je videoporuku nadbiskupu Trujilla Miguelu Cabrejosu Vidarti u povodu virtualnog predstavljanja crkvene skupštine Latinske Amerike i Kariba, koja će se održati u gradu Meksiku od 21. do 28. studenog, prenosi Vatican News.

„Dragi Miguel… volio bih biti s vama u ovom trenutku i tijekom priprave sve do studenoga”, tim se riječima papa Franjo obratio na početku svoje videoporuke upućene nadbiskupu Trujilla Miguelu Cabrejosu Vidarti, predsjedniku Peruanske biskupske konferencije i Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike (CELAM).

Papa je videoporuku poslao u povodu virtualnog predstavljanja crkvene skupštine Latinske Amerike i Kariba, koja će se održati u gradu Meksiku od 21. do 28. studenog, nakon što je jednom odgođena zbog pandemije koronavirusa. Taj crkveni događaj, o temi „Svi smo učenici misionari na izlasku“, podsjetit će, nakon 14 godina, na petu Opću skupštinu latinskoameričkih biskupa održanu u Aparecidi, a njezini će ciljevi biti, kako stoji u priopćenju Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike, razmatranje stvarnosti naših naroda, proučavanje izazova kontinenta, poticanje pastoralnoga zauzimanja i traženje novih putova u sinodalnom vidiku.

Papa je u videoporuci istaknuo vrijednost koju valja dati tom skupu koji ne treba shvatiti kao zasjedanje latinskoameričkih biskupa poput prijašnjih, među kojima je posljednje bilo u Aparecidi, i od kojega još uvijek trebamo mnogo toga naučiti. Skup koji će se održati u studenom valja shvatiti kao sastanak Božjega naroda u hodu, s laicima, Bogu posvećenim osobama, svećenicima, biskupima, koji svi zajedno mole, razgovaraju, razmišljaju, raspravljaju i traže Božju volju.

Izražavajući svoju blizinu, Papa je nadbiskupu Cabrejosu Vidarti i svim članovima Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike spomenuo dva kriterija koja bi trebala pratiti to vrijeme koje otvara nove obzore nade. Prvi je sažet u izrazu „zajedno s narodom“, koji se suprotstavlja pojmu elitne Crkve, jer, napomenuo je papa Franjo, crkvena je skupština znak Crkve bez isključivanja.

„Neka ta crkvena skupština ne bude elita odvojena od vjernoga svetog Božjeg naroda. Zajedno s narodom; nemojte to zaboraviti, svi smo dio Božjega naroda, svi smo dio njega; a taj Božji narod koji se ne može u vjeri prevariti, kako kaže Drugi vatikanski sabor, on nam daje pripadnost. Izvan Božjega naroda nastaju elite, prosvijetljene nekom ideologijom, ali to nije Crkva. Crkva se daje u lomljenju kruha, Crkva se daje sa svima, bez iznimke”, rekao je Papa te kao drugi kriterij istaknuo molitvu. „Pratim vas svojom molitvom i dobrim željama. Idite hrabro naprijed”, potaknuo je na kraju papa Franjo, prenosi Vatican News.