Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo francuskim ministrantima: Služiti Crkvi lijepa je pustolovina

Vatikan (IKA)

Više od 2000 francuskih ministranata stiglo je u Rim u pratnji svećenika i biskupa, a u sklopu hodočašća u petak 26. kolovoza primio ih je papa Franjo, koji je u njima prepoznao svjedoke među vršnjacima, izvijestio je Vatican News.

Hodočašće francuskih ministranata dva puta je bilo odgođeno zbog pandemije, no sada su u kolovozu imali priliku dijeliti trenutak sa Svetim Ocem koji se osvrnuo na geslo koje ih vodi ovih dana: „Dođi, služi, izlazi!“.

Čast je služiti Isusu

„Odabrali ste biti ministranti i želio bih vam od srca zahvaliti na naporima, a ponekad i odricanjima, koja prihvaćate kako biste se posvetili ovoj obvezi kao ministranti, dok mnogi drugi vaši prijatelji radije spavaju nedjeljom ujutro, ili se bave sportom. (…) Nemate pojma koliko možete biti primjer, referentna točka mnogim mladim ljudima vaših godina. Zaista možete biti ponosni na ono što radite“, rekao je Sveti Otac ministrantima.

Ohrabrio ih je nadalje neka se ne srame te službe, makar bili jedini, makar odrastali. Kako je rekao Papa: „Čast je služiti Isusu kada daje svoj život za nas u Euharistiji“.

Idite i služite braći

Služba je stoga konkretno svjedočanstvo evanđelja, to je apostolat. No, kako je napomenuo Papa, služenje mise zahtijeva nastavak: „Služi i izlazi!“.

„Vi znate da je Isus prisutan braći koje susrećemo. Nakon služenja Isusu na misi, On vas šalje da mu služite u ljudima koje susrećete tijekom dana, osobito ako su siromašni i u nepovoljnom položaju, jer je On posebno sjedinjen s njima. Možda imate prijatelje koji žive u teškim susjedstvima ili koji se suočavaju s velikom patnjom, čak i ovisnostima; znate mlade ljude koji su raseljeni, migranti ili izbjeglice. Pozivam vas da ih velikodušno primite, da ih izvučete iz njihove usamljenosti i da se s njima sprijateljite“, potaknuo je Sveti Otac ministrante.

Blizina, a ne virtualni odnosi koji odvajaju od stvarnosti

Hrabrost, spontanost i entuzijazam alati su koje Papa preporuča mladima da ih koriste kako bi osvojili druge, kako bi svakome proširili ljubav, oprost, Isusovu blizinu. „Ja inzistiram na bliskosti: bliskosti među vama, bliskosti s članovima vaših obitelji, bliskosti s drugim mladim ljudima, kako ne bi zapali u ‘sebičnost’ ili ‘grupice’“, rekao je Papa.

„Izbjegavajte iskušenje povlačenja u sebe, sebičnosti, zatvaranja u svoj svijet, u male grupe, u virtualne društvene mreže. Birajte radije prava prijateljstva, a ne virtualna, koja su iluzorna i zatvaraju vas i odvajaju od stvarnosti“, preporučio je ministrantima Sveti Otac.

Današnji rizik: nemati korijene

Papa je mlade uputio na važnost odnosa sa starijima, ponavljajući kako su djedovi i bake dragocjeni za savjete i iskustva. „Nerijetko su oni ti koji vas prate na misu i govore vam o Bogu. Stariji su nužni resurs za vašu ljudsku zrelost“, pojasnio je.

„Danas je rizik da više ne znate odakle ste, da izgubite svoje korijene, da izgubite svoj putokaz. Reci mi, kako misliš graditi svoju budućnost, planirati svoj život, ako nemaš jake korijene koji ti pomažu da ostaneš uspravan i vezan za zemlju? Lako je ‘odletjeti’ kad se nemaš gdje pričvrstiti. Tražite svoje korijene, naučite poznavati i voljeti svoju kulturu, svoju povijest, ući u dijalog u istini s onima koji su drugačiji od vas, jaki u tome što jeste i poštujući ono što drugi jesu“, potaknuo je Sveti Otac.

Postavljanje čvrstih temelja za život koji „raste u Kristu”: sada su u pravoj dobi za to, rekao je Papa mladima, pozivajući ih da zavire u svoja srca te da ne odustanu od svojih snova. Nemojte se bojati odazvati se Gospodinovom pozivu, ohrabrio ih je, ako služba ministranta u njima pobudi želju za redovnički ili svećenički život.

„Njeguj taj poziv u svome srcu i jednog dana imaj hrabrosti razgovarati o tome s nekim kome vjeruješ. Kako je lijepo vidjeti mlade ljude kako se velikodušno predaju Kraljevstvu Božjem, u službi Crkve! To je stvarno lijepa pustolovina“, primijetio je Papa.

Stoga ih je pozvao neka se povjere i Mariji, koja je kao djevojčica i planove, ali koja se na Božji poziv učinili službenicom svojim velikodušnim, plodnim i radosnim „da“.

 

Ključne riječi:
ministranti papa Franjo