Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo i irački predsjednik Salih o važnosti očuvanja prisutnosti kršćana u toj zemlji

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je 25. siječnja u audijenciju iračkog predsjednika Barhama Saliha koji se nakon toga susreo s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom i tajnikom za odnose s drugim državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, izvijestio je Vatican News.

Tijekom srdačnih razgovora istaknuli su dobre bilateralne odnose, osvrnuli su se na aktualne izazove u Iraku, razgovarali o važnosti promicanja stabilnosti i o procesu obnove, zalažući se za put dijaloga i traženja odgovarajućih rješenja u korist građana, te za poštovanje nacionalnog suvereniteta.

U nastavku razgovora istaknuli su važnost očuvanja povijesne prisutnosti kršćana u toj zemlji čiji su oni integralni dio, te daju značajan doprinos obnovi društvenog tkiva. Napomenuli su da kršćanima treba jamčiti sigurnost i mjesto u budućnosti Iraka. Na kraju su se osvrnuli i na različite sukobe i teške humanitarne krize koje pogađaju i druge zemlje u okruženju, ističući važnost napora koji su učinjeni uz pomoć međunarodne zajednice, kako bi se ponovo uspostavilo povjerenje i miran suživot, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.