Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Ići u Marijinu školu znači ići u školu vjere i života

Vatikan (IKA)

Sveti Otac primio je u subotu 24. listopada u audijenciju profesore i studente Papinskoga teološkog fakulteta „Marianum“ i podijelio s njima osvrt na majčinstvo i ženstvenost Blažene Djevice Marije, izvijestio je Vatican News.

„Ići u Marijinu školu znači ići u školu vjere i života“ – tim je riječima papa Franjo opisao smisao i perspektivu istraživanja Papinskoga teološkog fakulteta Marianum u Rimu, povjerenoga servitima, odnosno Redu sluga Blažene Djevice Marije, primivši u audijenciju profesore i studente te institucije povodom 70. godišnjice njezina osnivanja. „Riječ je o mariologiji koju valja živjeti upravo u marijanskom stilu, surađujući s drugim ustanovama, pozorni na znakove marijanskoga vremena, čisteći katkada pučku pobožnost, unoseći u kulturu, također putem umjetnosti i poezije, ljepotu koja očovječuje i ulijeva nadu“, rekao je Papa.

Papa je u razmišljanju istaknuo dva snažna pojma o Mariji, kao majci i kao ženi. Podsjetivši da živimo u vrijeme Drugoga vatikanskog sabora, mariologija crpi snagu iz saborske konstitucije Lumen gentium – rekao je Papa – i polazeći od toga, u Marijino je vrijeme potrebno ponovno otkriti divote Djevice Marije, idući u središte njezina otajstva.

„Najbolja od svih majki, sposobna učiniti bratskijima Crkvu i svijet. Crkvi je potrebno“, primijetio je papa Franjo, „da otkrije njezino majčinsko srce koje kuca za jedinstvo; ali, ona je potrebna i našoj Zemlji, kako bi ponovno bila dom sve njezine djece, u kojemu smo svi braća i gdje ima mjesta za sve osobe koje su naša društva odbacila. Potrebno nam je majčinstvo, netko tko nježno rađa i obnavlja život, jer samo dar, briga i solidarnost drže zajedno ljudsku obitelj. Zamislimo svijet bez majkī; on nema budućnosti; korist i profit, sami, ne daju budućnost; štoviše katkada povećavaju nejednakosti i nepravde. Majke, naprotiv, daju da se svako dijete osjeti kao kod kuće i pružaju nadu.“

„Od Novoga zavjeta do evanđelja, Marija je žena, nova Eva, koja od Kane do Kalvarije posreduje za naše spasenje. Ona je žena odjevena u sunce, koja vodi brigu o Isusovim nasljednicima. Majka koja od Crkve čini obitelj, žena koja od nas čini narod.“ Papa Franjo se pritom osvrnuo na marijansku pučku pobožnost te potaknuo prisutne da ju pozorno prate, promičući ju, a katkada i pročišćavajući. Posebno ih je pozvao da budu pozorni na znakove marijanskoga vremena.

„Među njima je upravo uloga žene, bitna za povijest spasenja, za Crkvu i za svijet. Ali, koliko žena nema dostojanstvo koje im pripada!“, istaknuo je Papa. „Žena, koja je donijela Boga na svijet, treba donositi svoje darove u povijesti. Potrebni su nam njezina darovitost i njezin stil. To je potrebno teologiji kako ne bi bila apstraktna i konceptualna, nego osjetljiva i životna. Mariologija je pozvana tražiti dostojanstvenije prostore za ženu u Crkvi, počevši od zajedničkoga krsnog dostojanstva.“

Marianum je bratska ustanova, pozvana proširiti obzore, ne bojeći se otvoriti“, napomenuo je Papa. Marija je majka koja nas poučava umjetnosti susreta i zajedničkoga hoda. Stoga je lijepo da se, poput jedne velike obitelji, na Marianumu okupljaju različite teološke i duhovne tradicije koje vode ekumenski i međureligijski dijalog“, napomenuo je papa Franjo.

Ključne riječi:
audijencija marianum papa Franjo