Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo imenovao novoga glavnog tajnika Biskupske sinode

Vatikan (IKA)

Tiskovni ured Svete Stolice izvijestio je 16. rujna da je Sveti Otac imenovao umirovljenog biskupa Goza mons. Marija Grecha glavnim tajnikom Biskupske sinode.

Sveti Otac je 15. rujna 2020. prihvatio ostavku kardinala Lorenza Baldisserija na mjesto glavnog tajnika Biskupske sinode. Kardinal Baldisseri je na toj službi 21. rujna 2013. naslijedio nadbiskupa Nikolu Eterovića, koji je tada preuzeo službu apostolskog nuncija u Njemačkoj. Kardinal Baldisseri u rujnu navršava 80 godina te je stoga ponudio ostavku.

Istovremeno Sveti Otac imenovao je glavnim tajnikom Biskupske sinode mons. Marija Grecha – dosadašnjeg zamjenika glavnog tajnika.

Biskup Grech rođen je 1957. godine, za svećenika je zaređen 1984., a biskupom Goza ga je u studenome 2005. imenovao Benedikt XVI. Papa Franjo imenovao ga je 21. rujna 2019. zamjenikom glavnog tajnika Biskupske sinode, kako bi se kroz godinu dana uz kardinala Baldissarija pripremao za preuzimanje službe glavnog tajnika. Od tada do kolovoza 2020. upravljao je biskupijom Gozo kao apostolski upravitelj.