Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo međunarodnoj mreži Talitha Kum: Predvodnici ste Crkve u suzbijanju trgovine ljudima

Vatikan (IKA)

Sudionicima prve opće skupštine projekta Talitha Kum, odnosno svjetske mreže Bogu posvećenih osoba koja se bori protiv trgovine ljudima, papa Franjo je izrazio zahvalnost za djelo o kojemu mnogo govori činjenica da je, kako je istaknuo, tijekom samo deset godina uspjela organizirati i koordinirati 52 redovničke mreže prisutne u više od 90 zemalja na svim kontinentima, izvijestio je Vatican News.

„Čestitam vam na važnom djelu koje ostvarujete na tako slojevitom i dramatičnom području. Vaše djelo ujedinjuje poslanje i suradnju među redovničkim zajednicama, a vi ste odlučili biti na prvoj crti“, rekao im je Papa prigodom audijencije 26. rujna u Vatikanu.

Deset godina nakon njezina ustanovljenja na poticaj Međunarodne unije viših redovničkih poglavarica (UISG), i u suradnji s Unijom vrhovnih poglavara (USG), ti podaci očituju stalno zauzimanje, na prvoj crti, brojnih kongregacija uključenih u taj projekt. Dvije tisuće djelatnika, više od 15.000 žrtava trgovine ljudima kojima je pružena pomoć, i više od 200.000 osoba koje su se uključile u aktivnosti prevencije i senzibilizacije, istaknuo je Papa te dodao, osim toga, da je njihov zajednički rad pravi primjer. To je primjer za cijelu Crkvu, također za nas: muškarce, svećenike, biskupe, rekao je Sveti Otac.

Tijekom skupštine, koja završava u petak 27. rujna, uz predstavljanje niti vodilja koje će usmjeravati rad mrežā sljedećih godina, izaslanice iz cijeloga svijeta prikazale su rad redovnica iz Talithe Kum koji obavljaju u više zemalja. Primijetivši kako je rad skupštine usredotočen ponajviše na dva glavna problema, Papa je izrazio zadovoljstvo njihovim pastoralnim nacrtima, te istaknuo i rezultate Odjela za migrante i izbjeglice Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja.

S jedne su strane velike razlike koje još uvijek obilježavaju stanje žena u svijetu, a koje su ponajviše posljedica društveno-kulturalnih čimbenika; a s druge su strane granice modela neoliberalističkog razvoja, koji bi svojim individualističkim stajalištem mogao državu lišiti odgovornosti. Premda su ti izazovi vrlo važni, nisu jedini s kojima se moramo suočiti. Odjel za migrante i izbjeglice Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja nedavno je objavio „Pastoralne smjernice o trgovini ljudima“, dokument koji prikazuje slojevitost današnjih izazova, te daje jasne upute za sve pastoralne djelatnike koji se žele zauzeti na tom području, istaknuo je Papa.

Uzimajući u obzir važnost izazovā koje nameće trgovina ljudima, pojava koju je Sveti Otac nazvao „ranom na tijelu suvremenoga čovječanstva“, papa Franjo je uputio apel i drugim redovničkim kongregacijama, ženskim i muškim, da se priključe tom misionarskom djelu, stavljajući na raspolaganje osobe i sredstva kako bi se doprlo do svakog mjesta. Osim toga, nadam se da će se umnožiti zaklade i dobročinitelji koji daju svoju velikodušnu i nesebičnu potporu vašim aktivnostima, rekao je Papa.

Međutim, papa Franjo nije zaboravio ni brojne probleme s kojima se mnoge kongregacije moraju suočavati. Neke bi kongregacije mogle reći da imaju mnogo problema u zajednici i da se zato ne mogu posvetiti drugomu… Recite im da je Papa rekao da se unutarnji problemi rješavaju izlazeći na ulicu, kako bi u zajednicu ušao svježi zrak, rekao je papa Franjo te potaknuo: Nemojte nikada završiti dan ne misleći na pogled neke od žrtava koju ste upoznali; to će biti lijepa molitva.