Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo nametnuo stegovne mjere američkom biskupu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo naredio je da se poduzmu stegovne mjere protiv američkog biskupa Michaela Bransfielda nakon istrage optužbi za seksualno uznemiravanje i loše upravljanje financijama, objavio je Vatican News.

Biskupija Wheeling-Charleston, u američkoj saveznoj državi Zapadna Virginija, u petak 19. srpnja je objavila priopćenje Apostolske nuncijature u Sjedinjenim Državama u kojoj su detaljno opisane „stegovne mjere“ za biskupa Michaela J. Bransfielda.

Biskup Bransfield bio je ordinarij biskupije Wheeling-Charleston od 2005. do 2018. godine, kada je papa Franjo, neposredno nakon što je ovaj navršio 75. godinu života, prihvatio njegovu ostavku. U to je vrijeme Sveti Otac imenovao nadbiskupa Williama Lorija iz Baltimorea za apostolskog administratora biskupije i uputio ga da provede istragu o navodima o seksualnom uznemiravanju odraslih i nepravilnostima u financijskom upravljanju protiv biskupa Bransfielda.

Ranije ove godine nadbiskup Lori napisao je pismo svećenicima i vjernicima biskupije Wheeling-Charleston u kojem je predstavio rezultate provedene istrage. Otkrio je da je njegov „istražni tim utvrdio da su prijave onih koji su optuživali biskupa Bransfielda o seksualnom uznemiravanju vjerodostojne“. Istraga je nadalje utvrdila da je „biskup Bransfield upleten u pretjerano i neprikladno trošenje“.

U priopćenju objavljenom u petak 19. srpnja iz Nuncijature navodi se da je, „na temelju rezultate te istrage“, papa Franjo donio odluku o donošenju nizu stegovnih mjera za biskupa Bransfielda. Zabranjeno mu je tako boraviti u biskupiji Wheeling-Charleston, bilo gdje predsjedati ili sudjelovati na bilo kojem javnom liturgijskom slavlju te je dužan osobno nadoknaditi štetu koju je prouzročio.

U izjavi Nuncijature zaključuje se: „U poduzimanju ovih konkretnih radnji Sveta Stolica izražava svoju iskrenu zabrinutost za kler, redovnike i laike biskupije Wheeling-Charleston.”