Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Napuštanje starijih je prava skrivena eutanazija

Vatikan (IKA)

Povodom Svjetskog dana borbe protiv zlostavljanja starijih osoba, papa Franjo je u objavi na društvenoj mreži X pozvao na suprotstavljanje logici koja ljude u starijoj dobi smatra materijalom za odbacivanje, izvijestio je Vatican News u subotu 15. lipnja.

Papa Franjo je u objavi na svom X @Pontifex računu povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv zlostavljanja starijih osoba podsjetio da su starije osobe često potisnute na marginu društva. „Koliko često odbacujemo starije osobe napuštajući ih, što je prava skrivena eutanazija! To je učinak kulture odbacivanja koja čini mnogo štete našem svijetu. Svi smo pozvani suprotstaviti se toj otrovnoj kulturi odbacivanja“, napisao je.

Inače, Svjetski dan borbe protiv zlostavljanja starijih osoba ustanovila je 2006. Međunarodna mreža za prevenciju zlostavljanja starijih osoba, te se obilježava 15. lipnja. Ovogodišnja tema usmjerena je na starije osobe u hitnim slučajevima.

„Prirodne katastrofe, pandemije ili sukobi nesrazmjerno utječu na ljude starije dobi, pogoršavajući njihovu ranjivost. Problemi s kretanjem, kronična zdravstvena stanja ili socijalna izolacija mogu spriječiti starije osobe da pristupe pomoći, dođu na sigurno i dobiju pravovremenu medicinsku skrb i potrebnu podršku“, podsjećaju Ujedinjeni narodi na svojoj mrežnoj stranici, a prenosi Vatican News.