Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Neka obitelj bude čimbenik bratstva

Vatikan (IKA)

Primivši u audijenciju Forum obiteljskih udruga, papa Franjo je 2. prosinca istaknuo da je radost obitelji u konkretnoj stvarnosti roditelja, djece, baka i djedova, te ostale rodbine, koji svakoga dana nastoje ići naprijed u stilu jednostavnosti i služenja. Potaknuo je dobru politiku za obitelji i s obiteljima te pozvao na konkretne odluke u svrhu preokreta trenda stope nataliteta, prenosi Vatican News.

Glas sposoban protumačiti stvarnost i potrebe talijanskih obitelji, posebno onih s više djece, koje su se našle nepravedno kažnjene – tim je riječima papa Franjo opisao Forum obiteljskih udruga. Obitelji koje prije svega svjedoče radost što su obitelj, odnosno – objasnio je Papa u govoru – koje svjedoče glavnu poruku apostolske pobudnice Amoris laetitia (Radost ljubavi), onu radost koja može prolaziti sretnim i bolnim trenutcima, mirnijim i težim, katkada i mučnim razdobljima. „Postoji radost koja može prijeći sve te situacije, jer je na dubljoj razini, i koja dolazi upravo iz obitelji shvaćene kao dar, s dubokim osjećajem zahvalnosti. Zahvalnost je to koja se upravlja prije svega Bogu, a onda našim precima, pradjedovima, bakama, djedovima, roditeljima, ali i djeci i unucima, naravno, jer mališani obnavljaju ‘amoris laetitia’ kod starijih i kod odraslih”.

U dijalogu s institucijama za opće dobro

Potaknuvši prisutne da nastave poticati dobru politiku za obitelji i zajedno s obiteljima, i to na temelju nauka i društvene prakse Crkve, Sveti je Otac istaknuo da je to obveza koju valja ostvarivati u dijalogu sa svim institucijama odgovornima za obiteljske politike, u traženju općega dobra. „Kršćanska obitelj – ali rekao bih svaka obitelj utemeljena na ljubavi – otvorena je i pozorna na ono što se događa izvan kuće, nastoji biti gostoljubiva i solidarna, počevši od situacije u susjedstvu, u zgradi u kojoj živi, u gradskoj četvrti, pa sve do onih na široj društvenoj razini, kao i u drugim zemljama i na drugim kontinentima. Obitelj je pozvana biti čimbenik bratstva, čimbenik društvenoga prijateljstva, ukorijenjena na teritoriju te istodobno otvorena prema svijetu”.

Preokrenuti trend stope nataliteta

Osim toga, političko je zauzimanje – prema Papinim riječima – jedini način da se postigne inverzija trenda stope nataliteta, kako bi se prevladala demografska zima. „Rekao sam to, ali želim ponoviti: nalazimo se u ozbiljnoj demografskoj zimi i na to moramo reagirati, svom snagom, svojim radom, svojim idejama. Moj mi je tajnik rekao da je neki dan prolazio Trgom svetoga Petra te vidio jednu gospođu s dječjim kolicima… kada je pogledao unutra, tamo je bio mali pas. To je znak, zato to govorim. Trebamo djecu.  Potrebna su nam djeca”.

Zahvaljujući na kraju Forumu na inicijativama, papa Franjo je njegove predstavnike potaknuo da idu dalje prateći dva puta: radosno svjedočenje obitelji i zauzimanje za dobru politiku za obitelji i zajedno s njima. Međutim, pazite na sebe kao parovi i kao obitelji! Odvojite potrebno vrijeme za molitvu, za razgovor među vama, supružnicima, i s djecom, kao i za život u crkvenoj zajednici, kazao je Papa, a prenosi Vatican News.