Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Obiteljski liječnici moraju pružati stručnost i toplinu

Vatikan (IKA)

Sveti Otac primio je 25. svibnja članove udruge “SOMOS Community Care”, koja pruža usluge siromasima putem mreže liječnika, specijalista, pružatelja zdravstvenih usluga i medicinskih ustanova.

U svome govoru istaknuo je nezamjenjivu ulogu obiteljskih liječnika u zdravstvu, naglašavajući njihovu stručnost, ali i osobnu toplinu koju moraju ponuditi bolesnima.

Udruga ima sjedište u New Yorku, a Papa je odao priznanje njihovim naporima u preispitivanju ključne uloge obiteljskih liječnika u zdravstvenoj i društvenoj sferi. „Znanost je danas napravila značajne korake“, rekao je papa Franjo, prepoznajući napredak u medicinskoj tehnologiji i terapijama. Međutim, naglasio je da u svojoj srži medicina ostaje duboko ljudski susret. “Kad smo bolesni od liječnika ne očekujemo samo kompetentnog stručnjaka, već i prijateljsku prisutnost na koju možemo računati”.

Citirajući Evanđelje po Luki, papa Franjo je istaknuo kako je Isus pristupao bolesnima sa suosjećanjem i brigom. Obiteljski liječnik, istaknuo je, utjelovljuje taj duh nudeći stručnost i osobnu toplinu.

Papa Franjo je zatim istaknuo još jedan ključan aspekt uloge obiteljskog liječnika: biti član obitelji. Naglasio je važnost kontekstualiziranja svakog pacijenta unutar njihovih odnosa i društvenih veza. “Ova društvena dimenzija skrbi”, rekao je, “pomaže stvoriti mrežu ljubavi, dijeljenja i solidarnosti oko bolesne osobe”. Takav pristup, naglasio je papa Franjo, jača međuljudske odnose i pretvara patnju u trenutak zajedništva. Koristi ne samo pacijentu nego i njegovateljima, članovima obitelji i široj zajednici. Upozorio je na rizike birokratskog, pretjerano tehničkog zdravstvenog sustava, posebno onog pod utjecajem tržišnih mentaliteta koji zanemaruju pravu bit zdravlja i skrbi.

Završavajući svoj govor, papa Franjo je istaknuo: “Briga i bliskost dva su velika, vrijedna dara za one koji pate”. Potaknuo je članove da ustraju u svojoj misiji te izrazio zahvalnost i podršku za njihov doprinos zdravlju i dobrobiti zajednice.

 

Ključne riječi:
liječnici papa Franjo