Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Opće dobro je neraskidivo povezano s dobrom svakog pojedinca

Vatikan (IKA)

S obzirom na opće uvjerenje da se čovječanstvo nalazi pred izvanrednim i potpuno novim izazovima, potrebna su nova rješenja koja se mogu proširiti na čitavo čovječanstvo. Istaknuo je to papa Franjo primivši 27. rujna u audijenciju sudionike seminara naslovljenoga "Opće dobro u digitalnom dobu", objavio je Vatican News.

Čovječanstvo se mora suočavati s novim izazovima zbog nezaustavljivog tehnološkog napretka od kojega će biti moguće izvući korist u onoj mjeri u kojoj će se nove mogućnosti, koje su na raspolaganju, koristiti etički, tim se mislima, uzetima iz enciklike Laudato si’ papa Franjo obratio sudionicima seminara pod naslovom „Opće dobro u digitalno doba“, koje je u petak 27. rujna primio u audijenciju.

Od 26. rujna pa sve do nedjelje, 29. rujna, stručnjaci s područja najsuvremenije tehnologije, filozofi i teolozi, razgovaraju u okviru spomenutoga seminara koji su organizirali Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja i Papinsko vijeće za kulturu, upravo kako bi razmotrili društvene, etičke i političke posljedice izvanrednoga razvoja u sektoru digitalnih tehnologija, uz poseban osvrt na primjenu umjetne inteligencije.

S obzirom na opće uvjerenje da se čovječanstvo nalazi pred izvanrednim i potpuno novim izazovima, papa Franjo je istaknuo da su potrebna nova rješenja koja se mogu proširiti na čitavo čovječanstvo, u svjetlu kreativne vjernosti. Novi problemi zahtijevaju nova rješenja; poštovanje načela i tradicije, naime, treba uvijek živjeti u jednom obliku kreativne vjernosti, a ne krutih imitacija ili zastarjelih redukcionizama, napomenuo je te pohvalio činjenicu da su se s razmotrenim etičkim izazovima suočili upravo u kontekstu pojma ‘općega dobra’. Problemi koje ste pozvani razmotriti odnose se na cijelo čovječanstvo, te stoga zahtijevaju rješenja koja se mogu proširiti na cijeli ljudski rod.

I dalje u okviru načela prema kojemu se opće dobro ne može odvojiti od specifičnoga dobra svakog pojedinca, Papa je dao dva primjera kako bi objasnio da se pozitivni vidik tehnologije primijenjene u svakodnevnom životu može pretvoriti u opasnost za ljudsko dostojanstvo i slobodu.

Robotika će, s jedne strane, moći zamijeniti neke teške, opasne i cikličke poslove, ali bi s druge mogla ostati puko sredstvo učinkovitosti, rabljeno samo za povećanje dobiti, te lišiti posla tisuće osoba, ugrožavajući njihovo dostojanstvo.

Osim toga,

s jedne će se strane moći poduprijeti veći pristup pouzdanim informacijama, te tako zajamčiti potvrđivanje točnih analiza, istaknuo je Papa, a s druge će strane biti moguće, kao nikada do sada, omogućiti kruženje tendencioznih mišljenja i lažnih podataka, remetiti javne rasprave i čak manipulirati mišljenjima milijuna ljudi, sve do ugrožavanja samih institucija koje jamče mirnu civiliziranu koegzistenciju, upozorio je Sveti Otac.

Pokazatelj za razumijevanje opasnoga zastranjivanja tehnokratskoga obrasca koji obećava nekontrolirani i neograničeni napredak, s velikim opasnostima za cijelo čovječanstvo, jest nejednakost.

Kad bi tehnološki napredak bio uzrok sve većih razlika, ne bismo ga mogli smatrati pravim napretkom, napomenuo je Papa. Kad bi takozvani tehnološki napredak čovječanstva postao neprijatelj općega dobra, doveo bi do nesretnoga nazadovanja na oblik nekulture određene zakonom jačega, upozorio je Papa.

Sveti je Otac zahvalio prisutnima zato što se svojim radom zauzimaju u civiliziranim nastojanjima u svrhu smanjenja gospodarskih, obrazovnih, tehnoloških, društvenih i kulturalnih nejednakosti.

Zahvaljujući im na kraju i na tomu što su postavili etičke temelje jamstva kako bi se zaštitilo dostojanstvo svakog ljudskog bića, jer su – kako je rekao – uvjereni da se opće dobro ne može odvojiti od specifičnoga dobra svakog pojedinca, Sveti Otac ih je pozvao da se i dalje zauzimaju u tomu. Sve dok samo jedna osoba bude žrtva nekog sustava, koliko god on mogao biti razvijen i djelotvoran, ali koji ne uspijeva vrjednovati bitno dostojanstvo i prinos svake osobe, vaš posao neće biti završen – rekao je na kraju papa Franjo.