Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo opet pisao o. Jamesu Martinu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo uputio je 20. srpnja pismo o. Jamesu Martinu, SJ, koji se bavi pastorizacijom neheteroseksualnih osoba, kao odgovor na pismo koje mu je poslao s letkom za događaj Outreach 2022., prenio je Vatican News.

Papino pismo objavljeno na Twitter računu o. Martina prenosimo u cijelosti:

„Dragi brate,

hvala ti za pismo koje si mi poslao prije nekoliko tjedana, s letkom za „Outreach 2022“. Čestitam što će se taj događaj ove godine moći održati uživo.

Svjestan sam da najvrjednije nije ono što se nalazi u brošuri ili na fotografijama, nego ono što se dogodilo u međuljudskim susretima. Zapravo, pandemija nas je natjerala da tražimo alternative za smanjivanje udaljenosti. Također nas je naučila da su određene stvari nezamjenjive, među njima i mogućnost da se gledamo „licem u lice“, čak i s onima koji misle drugačije ili onima čije nas razlike naizgled razdvajaju ili čak sukobljavaju. Kada prevladamo te prepreke, shvaćamo da nas ima više onoga što nas spaja negoli onoga što nas razdvaja.

Potičem vas sve da i dalje radite na kulturi susreta, koja smanjuje udaljenosti i obogaćuje nas različitostima, isto kao što se Isus približio svima.

Jamčim vam svoje molitve. Nemojte prestati moliti se za mene. Neka vas Isus blagoslovi i Presveta Djevica čuva.“

„Outreach 2022 – LGBTQ Catholic Ministry Conference“ održan je 24. i 25. lipnja 2022. u Fordham Lincoln Centru u New Yorku. Osim o. Martina, među ostalima, sudjelovali su biskup John Stowe, OFM Conv., vlč. Bryan Massingale i s. Jeannine Gramick, SL, kojoj je Kongregacija za nauk vjere 1999. zabranila pastoralni rad s homoseksualnim osobama.

Papa je ove godine već pisao o. Martinu, odgovorivši mu na poslana pitanja koja, kako je isusovac rekao, njemu postavljaju neheteroseksualni katolici.

Ključne riječi:
lgbt o. James Martin papa Franjo