Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Posvojenje na daljinu znak je Božje nježnosti

Vatikan (IKA)

Sveti otac Franjo primio je u subotu 5. ožujka u audijenciju članove Udruge „Projekt Agata Smeralda“ koja promiče posvojenja na daljinu u svrhu zaštite života i dostojanstva djece u svim krajevima svijeta, izvijestio je Vatican News.

Papa je ponajprije istaknuo suradnju udruge s Firentinskom nadbiskupijom, te je izrazio zahvalnost za njihovo zauzimanje u suradnji za širenje u svijetu Božje nježnosti i njegova očinstva, što je veliki Isusov dar.

Podsjetio je da je nedavno govorio o posvojenjima, u jednoj od kateheza posvećenih svetom Josipu, te da je pohvalio i ohrabrio bračne parove koji otvaraju svoje srce i dom za prihvat dječaka ili djevojčice koji nemaju obitelj. Pritom je, na temelju Projekta Agata Smeralda, i u prisutnima prepoznao istu osjećajnost, otvorenost, očinstvo i majčinstvo parova koji se otvaraju roditeljstvu. Tko odluči posvojiti na daljinu potaknut je željom da pomogne nekom dječaku ili djevojčici osjetiti se voljenim ili voljenom, te da im ne bi nedostajalo potrebno i da bi se dobro razvijali… Pomoći, u ovom slučaju znači dati budućnost – istaknuo je Papa.

I mi smo bili – u navodnicima – posvojeni od Oca, stoga smo djeca posvojenja – napomenuo je te istaknuo – Očinstvo i nježnost vrlo su potrebni! Nježnost je riječ koja je često izbačena iz rječnika svakodnevnoga života… – primijetio je. Pravu revoluciju u svijetu čine oni koji rade dan za danom, bez buke, da mališani i siromašni ne bi više bili prezreni, odbačeni, napušteni, nego da bi se mogli podići i živjeti u skladu s njihovim dostojanstvom djece Božje. Dobro pripremljeno, dobro praćeno, dobro popraćeno posvojenje na daljinu čini upravo to. To je malo sjeme Kraljevstva Božjega, koje raste i donosi plod u mjeri u kojoj ga se njeguje s ljubavlju.

Projekt Agata Smeralda danas vodi 150 projekata u 15 zemalja svijeta. Papa je primijetio da njihovih aktivnih posvojenja ima oko 7 tisuća, a podupire ih mnogo ljudi među kojima su brojni vjernici laici, redovnice i svećenici koji djeluju na periferijama svijeta. Zahvaljujem Gospodinu zajedno s vama! – rekao je.

Cijenim činjenicu da sve to pripisujete njegovoj Providnosti. Da, mi smo samo suradnici Providnosti. I to nas ispunja radošću i zahvalnošću – istaknuo je Papa te na kraju ohrabrio udrugu da ide naprijed i zajamčio svoj blagoslov svima koji tamo rade i surađuju, kao i svoj djeci i mladima o kojima se brinu, dodao je Papa.

Dodajmo na kraju da je ime izabrano za tu udrugu, Agata Smeralda, ime prve napuštene djevojčice ostavljene 5. veljače 1445. godine u kamenoj posudi u kojoj se držala blagoslovljena voda, u „Bolnici nedužnih“ u Firenci. Time je započelo dobrotvorno djelo, u nadi da to stvorenje može živjeti i da ga se može s ljubavlju pratiti u njezinu rastu.

Kako je objašnjeno na mrežnoj stranici Udruge „Projekta Agata Smeralda“, djevojčici je dano ime sveca toga dana. Naime, 5. veljače 1445. slavila se sveta Agata mučenica. Da bi se istaknula važnost ljudskoga života, čak i najsiromašnijega i napuštenoga stvorenja, dodan joj je naziv dragoga kamena, smaragda – Smeralda. Agata Smeralda, bilo je tako ime koje izazivalo divljenje, čuđenje i zahvalnost, objavio je Vatican News.