Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo potaknuo umjetnike na promicanje ljepote i istine

Vatikan (IKA)

Papa Franjo susreo se 1. rujna s filmskim, medijskim i glazbenim djelatnicima na prvom samitu „Vitae” u Vatikanu, te je podsjetio umjetnike da trebaju koristiti ljepotu za propovijedanje Evanđelja, prenosi Vatican News.

Dvodnevni susret u vatikanskoj Casini Pio IV s ciljem promicanja razgovora o tome kako koristiti umjetnost za njegovanje kulture nade i jedinstva zaključen je u četvrtak.

Samit „Vitae“ koji je organizirala Svjetska zaklada Vitae animiralo je niz poznatih osoba iz industrije umjetnosti, medija i zabave okupljenih kako bi raspravljali o svojoj ulozi u pokretanju kulturne preobrazbe koja promiče opće dobro, univerzalne vrijednosti i kulturu susret.

Papa Franjo pridružio se sudionicima na kraju samita te ih potaknuo da budu „propovjednici ljepote“. Kako je rekao: „Ljepota je dobra za nas; ljepota liječi; ljepota nam pomaže da idemo naprijed na našem putu.”

U priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice navodi se kako su Papa i sudionici razgovarali o potrebi obraćanja mladima, prenošenja poruke evanđelja i dijeljenja priča o svjedočanstvima i praćenju koje proizlaze iz susreta s Bogom.

Papa je, stoji u priopćenju, istaknuo potrebu poduzimanja putova komunikacije koji vode do istine, dobrote te, posebno za umjetnike, ljepote i puta kontemplacije.

„Osoba koja je na putu je u potrazi”, rekao je Papa, naglašavajući da umjetnost može biti nadahnuće za one koji kreću na put u svijesti da nas Gospodin čeka.

Papa je također izrazio nadu da „umjetnost može otvoriti vrata, dotaknuti srca i pomoći ljudima da idu naprijed“, te je govorio o potrebi etičke savjesti za umjetnike.

Umjetnost, rekao je, mora potaknuti „poštovanje prema ljudima“ i ohrabriti ih „da idu naprijed, a ne da kupuju“.

„Uloga je umjetnosti”, rekao je, „staviti  ‘trn u srce’, što nas pokreće na kontemplaciju, a kontemplacija nas stavlja na put“.