Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo pozdravio članove zbora starijih osoba "Duga"

Vatikan (IKA)

Prije opće audijencije u srijedu 3. travnja papa Franjo je u maloj dvorani Dvorane Pavla VI. u Vatikanu pozdravio predstavnike doma za starije osobe iz Belgije, iz Bonheidena, koji brine o osobama oboljelima od Alzheimera, a koji u svojim aktivnostima ima i pjevački zbor nazvan „Dúga“.

Riječ je o skupini starijih osoba s dijagnozom demencije, Alzheimerove bolesti, koje se svakoga dana susreću te mole i slušaju misu. I upravo su u zajedničkom pjevanju tijekom euharistijskoga slavlja ponovno pronašli čvrstu vezu sa sadašnjošću obilježenom bolešću, i s prošlošću zdravih osoba koju sjećanje često izbriše. U pjevanju je njihova terapija.

Njihovo je skladno pjevanje dirnulo i papu Franju. Mislim da je za vas zajedničko pjevanje utjeha i potpora koja pomaže podnositi teret bolesti, rekao im je Sveti Otac te dodao „Ako ujedinimo svoje krhkosti, i ako ih uzajamno prihvatimo, mislim da je to najljepši pjev, sklad koji Bog najviše voli, ‘dúga’ nesavršenosti“.

Obraćajući se njihovu ravnatelju, Papa je istaknuo njegove geste kojima vodi i održava usklađenima glasove i instrumente. U tom su slučaju njegove geste bile posebne, geste nježnosti koje sve nas čine čovječnijima, rekao je Sveti Otac. Vašom nježnošću, nježnošću svih vas, danas smo ispunili četvrtu zapovijed: poštuj starije koji su naše sjećanje. Možda je netko od njih izgubio sjećanje, ali oni su simbol sjećanja jednoga naroda, oni su korijeni vaše domovine, našega čovječanstva. Oni su korijeni, a mladi trebaju doći i uzeti srž tih korijena kako bi održavali civilizaciju“, rekao je papa Franjo, a prenio Vatican News.

Ključne riječi:
"Duga" papa Franjo starije osobe zbor