Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo prenamijenio Castel Gandolfo u centar za ekološko obrazovanje

Vatikan (IKA)

Papa Franjo preuredio je papinsku ljetnu rezidenciju u Castel Gandolfu u centar za ekološko obrazovanje i poljoprivredu, odnosno u obrazovnu ustanovu za holističku ekologiju, izvještavaju Vatican News i Katolička novinska agencija (KNA).

Projekt je povjeren posebno utemeljenom centru „Laudato si’“. Uprava Države Vatikanskoga Grada objavila je u četvrtak 2. veljače da će transformacija vrtova i zgrada ponad jezera Albano biti dovršena u narednim mjesecima.

Ovo mjesto od 55 hektara pape su koristili kao ljetnu rezidenciju od početka 17. stoljeća. Uz dvije palače i objekte u parkovima obuhvaća i poljoprivredne površine te razne zgrade. Nedavno je otkriveno da je u prvih nekoliko godina nakon povlačenja iz papinske službe nekoliko ljetnih dana ondje provodio Benedikt XVI. Papa Franjo je 2016. papinske vile dao pretvoriti u muzej. Svake godine mjesto privlači tisuće posjetitelja.

Budući će se centar za holističko ekološko obrazovanje i poljoprivredu zvati „Borgo Laudato si’“. Ime je dobio po istoimenoj socijalno-ekološkoj enciklici koju je papa Franjo objavio 2015. godine. Uprava Države Vatikanskoga Grada, tzv. Governatorato, objavila je dvije Papine upute („chirografo“) te statut projekta koji je u četvrtak 2. veljače također potpisao Papa. Centar će kao direktor voditi podtajnik Dikasterija za promicanje integralnog ljudskog razvoja o. Fabio Biaggio, prenose Vatican News i KNA.