Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo primio bosonoge karmelićane u audijenciju

Vatikan (IKA)

Sveti Otac Franjo primio je u subotu 11. rujna u audijenciju sudionike Generalnog kapitula Reda bosonogih karmelićana (OCD), objavio je Vatican News.

Slušanje, razlučivanje, svjedočenje – neke su od ključnih misli koje je papa Franjo podijelio s redovnicima. Podsjetio je da je slušanje temeljni stav učenika, onoga koji polazi Isusovu školu i želi odgovoriti na njegov poziv u ovom teškom, ali lijepom vremenu, jer je ono Božje.

Pandemija nas je dovela pred toliko pitanja, izgubili smo toliko toga u što smo polagali sigurnost. Pozvani ste kao djeca svete Terezije biti vjerni ključnim elementima vaše karizme. Ako je ova kriza urodila nečim dobrim, a svakako je, onda je to da nas vrati na ono bitno, a ne da budemo ometeni lažnom sigurnošću, poručio je Sveti Otac.

Ponekad se ljudi pitaju kakva je budućnost posvećenoga života, naglasio je. No, te vizije treba poreknuti, kao i druge pesimistične vizije o samoj Crkvi. Kako je rekao, posvećeni je život dio Crkve kakvu je Isus zamislio i kakvu Duh neprestano stvara. Moramo se udaljiti od napasti u kojoj se  brinemo o preživljavanju umjesto da živimo u punini, prihvaćajući milost sadašnjosti, čak i s rizicima koje nosi.

Karmelićanski način življenja jest kontemplativni život. Dar je to koji je Duh darovao Crkvi kroz sv. Tereziju od Isusa i sv. Ivana od Križa, a zatim i kroz druge svete karmelićane. Vjerni ovome daru, život karmelićana odgovor je na žeđ suvremenog čovjeka za Bogom, za vječnošću. Zaštićen je od psihologizama, spiritizma i lažnih napredaka koji se skrivaju u svjetovnoj duhovnosti. Citirajući knjigu o. de Lubaca, Papa je upozorio da je svjetovna duhovnost i kultura prolaznosti vrlo suptilna te ulazi u živote bez našeg primjećivanja. Čuvajte se duhovne svjetovnosti, što je najgore zlo koje se može dogoditi Crkvi, upozorio je.

Evanđeoska vjernost ne odnosi se na stabilnost mjesta, već srca. Ne sastoji se u izbjegavanju promjena, već u poduzimanju potrebnih promjena da bismo učinili ono što Gospodin traži od nas, ovdje i sada. Stoga vjernost zahtjeva odlučno zalaganje za vrijednosti evanđelja i vlastite karizme te odricanje od onoga što nas sprečava da damo najbolje od sebe Gospodinu i drugima, rekao je.

Sveti Otac podsjetio je i da radost i smisao za humor moraju biti osobine osobe posvećenoga života. Potaknuo je karmelićane da ostanu u prijateljstvu s Bogom, da prionu uz život s bratstvom te uz poslanje. Prijateljstvo s Bogom sazrijeva u tišini, u sjećanju, u slušanju Božje riječi, kazao je. Ukorijenjeni u odnosu s Bogom, Trojstvu ljubavi, pozvani ste njegovati odnose u Duhu, u zdravoj napetosti između samoće i bivanju s drugima, suprotstavljajući se individualizmu i standardizaciji svijeta, poručio je papa Franjo, prenosi Vatican News.